Recept za osvežavajući napitak od maslačka

Maslačak viđamo svuda, a ne znamo koliko je lekovit.

13.05.2025. 22:03
  • Podeli:
shutterstock_2161125423 sok od maslačka limunada maslačak-682387f4dd7a7.webp Foto: Shutterstock

Maslačak (Taraxacum officinale) se vekovima koristi u narodnoj medicini zbog svojih detoksikacionih i protivupalnih svojstava.

Bogat je izvor vlakana i mnogih vitamina i minerala, zbog čega je dobar saveznik zdravlju srca, jetre, želuca i pankreasa, prenosi Danas.rs.

Maslačak, koji mnogi smatraju samo divljim korovom, vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih pročišćavajućih i lekovitih svojstava.

Sada je pravi momenat za berbu, a evo zašto je sok od ove biljke dobar.

Pomaže jetri: Maslačak stimuliše rad jetre i žuči, podstiče izbacivanje toksina.

Poboljšava varenje: Podstiče lučenje želučane kiseline i enzima.

Prirodan diuretik: Pomaže u izbacivanju viška tečnosti i smanjuje nadutost.

Antioksidansi: Sadrži flavonoide i vitamine A, C i E – korisne za imunitet i borbu protiv slobodnih radikala.

Moguć antimikrobni efekat: Neka istraživanja sugerišu da ekstrakt maslačka može delovati protiv određenih bakterija.

Napomena: Ako imate problema sa žuči, bubrezima ili koristite lekove za razređivanje krvi, konsultujte se s lekarom pre konzumiranja soka od maslačka.

Sok od maslačka - recept

Sastojci:

  • 300-400 cvetova maslačka (bez stabljika i zelenih delova)
  • 2 l vode
  • 2 limuna (isečena na kolutove ili isceđena)
  • 1 kg šećera (po ukusu; može se koristiti i med, ali tada ne kuvati već praviti hladan sirup)

Priprema:

Berba: Maslačke berite daleko od puteva i zagađenja, po sunčanom danu kada su cvetovi potpuno otvoreni.

Pranje: Cvetove dobro operite i očistite od eventualnih insekata i nečistoća.

Potapanje: Stavite ih u veću šerpu, prelijte s 2 litra vode, dodajte limun i ostavite da stoji poklopljeno 24 sata.

Kuvanje: Sutradan procedite tečnost kroz gazu ili gusto sito. Dodajte šećer (ili med ako ne kuvate), stavite na laganu vatru i kuvajte oko jedan sat dok ne postane poput sirupa.

Sipanje: Vreo sok sipajte u sterilisane flaše, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()