Recept za posne čupavce: Starinska poslastica koja osvaja sva čula

Možete jesti svoju omiljenu poslasticu i tokom posta

09.12.2025. 15:50
  • Podeli:
shutterstock_681171763 čupavci-65f9d89137346.webp Foto: Shutterstock

Posni čupavci su neodoljiva poslastica svim generacijama, a jednostavna priprema je dodatan plus za domaćice.

Sitni kolači su mnogima omiljeni i predstavljaju pravi užitak. Ukoliko volite kokos, sigurno će vam posni čupavci dobro doći u danima posta da se zasladite.

Sastojci:

  • 30 kašika brašna
  • 35 kašika vode
  • 25 kašika ulja
  • 20 kašika šećera
  • 1 i po prašak za pecivo
  • 200g kokosa
  • 50g kakaoa
  • 50g posne čokolade za kuvanje
  • 1dl vode
  • 200g margarina
  • 150g šećera

Priprema:

U jednoj vangli pomešajte brašno i prašak za pecivo i dodajte šećer. Pomešajte ulje i vodu i to dodajte brašnu i šećeru. Umutite testo mikserom i sipajte u podmazan pleh.

Pecite na 180 stepeni 15-20 minuta. Testo je gotovo kada blago porumeni.

Kakao i 150 g šećera razmutite u 1dl vode i to postepeno zagrevajte u šerpici. Kada se skroz istopi, dodajte čokoladu i margarin i mešajte dok se ne sjedini. Kada se testo ohladi, isecite ga na kockice, umačite u mlaku glazuru i uvaljajte u kokos.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()