Recept za sve popularniji beli ajvar: Priprema traje sat vremena, a ukus je neverovatan

I ovaj ćete obožavati

21.09.2025. 11:04
  • Podeli:
tost, tostirani hleb, ajvar, humus, pasulj namaz - profimedia-0529036301-68984f847a721.webp Foto: Profimedia

Svako slavlje, naročito tokom zime, nezamislivo je bez ajvara. Ima upečatljivu crvenu boju i prepoznatljivi ukus, a koristi se najčešće kao salata uz razne vrste jela, od pečenja do variva. Oni koji ga obožavaju jednostavno ga namažu na parče hleba i uživaju.

Glavni sastojak ajvara je crvena paprika, koja mu daje prepoznatljivu boju i aromu. Osim ovog delikatesa, spremaju se i pinđur, ljutenica, ali mnogi tvrde da je ajvar ipak nenadmašan. Osim crvenog, priprema se sve češće i beli ajvar, a evo recepta na koji ga i vi možete pripremiti.

Iako je crveni ajvar nadaleko poznat i tradicionalno svake zime na trpezi, beli ajvar sve je popularniji.

Svi su poludeli za receptom za pripremu ovog delikatesa, koji ima neverovatan ukus. I za njegovu pripremu se koristi paprika, ali umesto bele, uzima se ona žuta, zbog čega ajvar ima svetlu boju.

Sastojci za pripremu belog ajvara:

  • 4 kg žutih mesnatih paprika
  • 5 kg patlidžana
  • 1 l ulja
  • 1,5 dl sirćeta
  • 150 g senfa
  • 2 kašike šećera
  • 100 g soli

 


Priprema belog ajvara:

Patlidžan i papriku dobro operite, osušite, pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade, kako biste ih lakše očistili. Paprike oljuštite i očistite od semenki, pa stavite u cediljku da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite. Isceđene paprike i patlidžan usitnite u mašini za meso.

Ajvar se tradicionalno pravi na jesen, u vreme sezone paprika, a konzumira tokom cele godine. Priprema se ručno i od ljutih i od slatkih paprika, najbolje na šporetu na drva.

Ajvar zovu i srpski kavijar, zato što sam naziv za ovaj delikates potiče od turske reči havijar, što u prevodu znači riblja ikra.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()