Riblje pljeskavice po receptu starog alasa: Gotove za tren, a nikad ukusnije

Sočnije od njih niste probali

10.12.2025. 16:50
  • Podeli:
riblje pljeskavice shutterstock-67c1944d4c285.webp Foto: Shutterstock

Riblje pljeskavice su savršen izbor kad želite brz, sočan i aromatičan obrok, hrskave spolja, meke iznutra. U ovom receptu starog ribara kombinuju se nežna riba, luk, sveža šargarepa i mirisni peršun, a sve to spojeno prezlama i začinima daje pun ukus koji svi obožavaju.

Priprema ovih posnih pljeskavica traje samo 25–30 minuta, pa su idealne za užurbane dane božićnog posta. Ove pljeskavice od ribe možete poslužiti uz krompir-salatu, grilovano povrće ili u lepinji.

Sastojci:

  • 500 g fileta ribe (oslić, skuša, šaran ili tilapija)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa (rendana)
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 4–5 kašika prezli (po potrebi malo više)
  • 1 kašičica senfa (po želji)
  • 1/2 kašičice soli (ili po ukusu)
  • biber, origano ili mešavina začina po ukusu
  • 2–3 kašike ulja za pečenje
  • Opcionalno: kašičica limunovog soka ili korica limuna zbog svežine ukusa.

Priprema:

Priprema ribe:

Ako koristite smrznutu ribu, prethodno je odmrznite i dobro ocedite od viška vode. Ukoliko je potrebno, odstranite kosti i kožu.

Ribu sameljite u blenderu ili provucite kroz mašinu za meso. Dodajte sitno seckan crni luk, sitno rendanu šargarepu, izgnječen beli luk, peršun, so, biber i senf. Po želji dodajte i limun.

U smesu dodajte prezle i dobro sjedinite. Trebalo bi da bude kompaktna, ali ne pretvrda. Ako je previše mekana, dodajte još malo prezli.

Oblikujte male pljeskavice i blago ih pritisnite da dobiju lep oblik.

Pečenje:

U zagrejani tiganj sipajte malo ulja i pecite pljeskavice na srednjoj temperaturi 3–4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Mogu se peći i u rerni na 200°C oko 20 minuta (premazati blagim slojem ulja).

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()