Šam od belanaca kao iz poslastičarnice: Nikada vam više neće pasti, biće čvrst i sjajan

Otkrijte kako da napravite savršeni šam od belanaca

24.11.2025. 12:51
  • Podeli:
shutterstock_1459410464 šlag belance mikser torta-692439d1910bb.webp Foto: Shutterstock

Iako deluje jednostavno, mnogi greše u ključnim koracima pripreme šama od belanaca koje profesionalni poslastičari odavno smatraju zlatnim pravilima.

Da bi belanca dostigla maksimalnu čvrstinu, važno je ispoštovati nekoliko osnovnih pravila, a stručnjaci ističu da upravo sitnice prave najveću razliku.

Belanca moraju biti hladna

Svež i hladan belanac brže se steže i lakše dobija volumen.

Posuda mora biti potpuno suva i bez traga masnoće

Najbolje je koristiti metalnu ili staklenu posudu. I najmanja kap masti sprečiće formiranje čvrste pene.

Odvojite belanca bez ijedne kapljice žumanceta

Žumance će pokvariti teksturu i sprečiti dostizanje čvrstog vrha.

Umutite belanca najpre bez šećera

Počnite mućenje na srednjoj brzini dok se ne pojavi fina pena. Zatim pređite na veću brzinu.

Dodajte šećer postepeno, kašiku po kašiku

Ako se šećer doda odjednom, šam će postati težak i neće biti sjajan. Postepeno dodavanje čini ga stabilnim i glatkim.

Mutite dok ne dobijete čvrste, sjajne vrhove

Šam je spreman kad se formiraju stabilni vrhovi koji stoje uspravno i ne pomeraju se.

Dodajte malo soli ili par kapi limuna za stabilnost

Ovi sastojci pomažu belancima da se brže vežu i postanu čvršći.

Ovakav, pravilno pripremljen šam idealan je za puslice, kore za tortu, rolade, ali i za podizanje strukture mnogih kolača.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()