Toplo, aromatično i opuštajuće
Foto: ShutterstockKada temperature padnu, malo šta prija kao šolja toplog, mirisnog koktela koji ugreje i telo i raspoloženje.
Topli zimski napici nisu samo piće, oni su mali ritual uživanja, idealni za mirne večeri kod kuće, druženje sa prijateljima ili opuštanje uz knjigu i ćebe.
U nastavku donosimo izbor najlepših toplih alkoholnih koktela, od proverene klasike do zanimljivih, aromatičnih varijacija sa začinima.
Sastojci: viski, agavin sirup ili med, vruća voda, limun
Priprema: U šolju sipajte viski, dodajte zaslađivač i sveže ceđeni limunov sok, pa prelijte vrućom vodom. Lagano promešajte i poslužite dok je napitak topao.
Sastojci: tamna čokolada, mleko, malo slatke pavlake, šećer, tamni rum
Priprema: Zagrevajte mleko sa čokoladom i šećerom dok ne dobijete gust, kremast napitak. Na kraju dodajte rum i poslužite odmah.
Sastojci: džin, sok od jabuke, karanfilić, đumbir, cimet, sirup po izboru
Priprema: Sve sastojke lagano zagrevajte dok ne zamirišu, zatim procedite i sipajte u šolje.
Sastojci: rum, šećer, voda, limun
Priprema: Ugrejte vodu sa šećerom, dodajte rum, a na kraju limunov sok. Poslužite vruće.
Sastojci: espresso, sirup od bundeve i začina, rum ili viski
Priprema: Pripremite latte kao i obično, dodajte sirup i alkohol po želji, pa poslužite toplo.

Sastojci: tamni rum, maslac, smeđi šećer, cimet, muskatni oraščić
Priprema: U šolju stavite maslac, šećer i začine, dodajte rum i prelijte vrućom vodom. Dobro promešajte.
Sastojci: topli liker od jaja (poput Vov-a), rum ili brendi
Priprema: Pomešajte oko tri četvrtine toplog likera sa jednom četvrtinom alkohola i poslužite toplo, po želji sa umućenom pavlakom.
Sastojci: kakao ili čokolada, mleko, tekila (reposado), prstohvat čilija
Priprema: Pripremite toplu čokoladu, dodajte tekilu i malo čilija za blagu, pikantnu notu.

Sastojci: vruća kafa, irski viski, šećer, lagani sloj pavlake
Priprema: U zagrejanu šolju sipajte kafu i viski, zasladite po ukusu i dodajte pavlaku na vrh.
Sastojci: votka, kahlúa ili sličan liker od kafe, toplo mleko ili pavlaka
Priprema: Lagano zagrejte mleko sa likerom i votkom, pa poslužite kao kremasti zimski koktel.
Sastojci: džin, voda, štapić cimeta, karanfilić, kriška limuna, med
Priprema: Zagrejte vodu sa cimetom i karanfilićem, sklonite sa vatre, dodajte limun i med, a zatim umešajte džin i poslužite.
Ovi topli kokteli savršeni su za hladne večeri i prazničnu atmosferu – samo izaberite omiljeni i prepustite se uživanju, piše 24sata.hr.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







