Em praktično, em ukusno
Foto: PixabayAko ste se ikada zapitali vredi li osloboditi malo prostora u zamrzivaču, odgovor je svakako da i to zbog jednog jednostavnog razloga: smrznutog graška.
Smrznuti grašak postao je popularan još dvadesetih godina prošlog veka, zahvaljujući američkom preduzetniku Klarensu Berdsaju, koji je, nadahnut tehnikama brzog zamrzavanja Inuita, razvio način da se sačuva svežina povrća.
Upravo je grašak bio među prvim namirnicama koje su se komercijalno zamrzavale, čime je započeta prava revolucija u prehrambenoj industriji, navodi Simply Recipes.
Smrznuti grašak se može koristiti u skoro svim jelima od toplih čorbi, supa, rižota i testenina, kao prilog dinstan na puteru ili maslinovom ulju uz meso ili ribu, do hladnih jela poput francuske salate, a takođe je odlična osnova za zelene namaze poput humusa od mente i limuna ili kremastog pirea koji se može mešati sa krompirom.
Zato mnogi ljudi misle da je smrznuti grašak bolji od svežeg, a stručnjaci se slažu.

Svi se slažu da zamrznuti grašak zadržava svoju slatkoću i teksturu, dok svež grašak brzo gubi na kvalitetu. Kuvari takođe ističu pogodnost zamrznuto povrće pruža vrhunski ukus bez dugotrajne pripreme.
Kuvarica Antea preferira zamrznuti grašak jer, kako kaže, "nije samo lakši i praktičniji, već i zato što svež grašak može imati neprijatnu teksturu".
Autorka recepta Grejs Bjanko se slaže.
"Svež grašak može izgubiti svoju prirodnu slatkoću i postati skrobni ako se brzo ne jede. Zamrznuti grašak zadržava slađi ukus i bolju teksturu, zahvaljujući brzom zamrzavanju na vrhuncu zrelosti. Pošto dolazi očišćen i spreman za upotrebu, takođe mi štedi vreme u kuhinji", objašnjava Bjanko.
Kuvarica Mišel Vilijams ističe problem sa rokom trajanja svežeg graška.

"Kad god dobijem svež grašak, osećam se kao da moram odmah da ga skuvam. To je kao trka sa procesom starenja. Ako čekate predugo, sledeći put kada ih pogledate, biće mekan i naboran. Smrznuti grašak, s druge strane, je savršeno očuvan", kaže ona.
Den Pelosi, poznata i kao Grosi Pelosi, uvek ima zalihu smrznutog graška koju dodaje jelima spremljenim u poslednjem trenutku. „Odmrzavaju se tako brzo da ih gotovo uopšte ne morate kuvati“, kaže ona. Dodaje ih testenini, pirinču ili piletini u puteru.
Ironično, postoji samo jedno jelo za koje ne koristi smrznuti grašak.
"Iskreno, mislim da uopšte ne koristim svež grašak, osim za pravljenje pesta od graška", kaže ona.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







