Starinski doručak na koji su mnogi zaboravili: Smatrao se sirotinjskim, ali davao odličnu snagu

Popara sa sirom, mlekom i kajmakom je obrok koji daje snagu, a nije težak za varenje

24.08.2025. 07:45
  • Podeli:
Popara 2-64301b5d500c5.webp Foto: Youtube Printscreen /Moja mala kuhinja

U našoj tradiciji je da se hleb nikada ne baca. Čak i onda kad se stvrdne, od njega se može napraviti ukusno jelo kao što je popara

Ovaj, nekada se smatralo sirotinjski doručak, bio je obavezan na trpezama širom Srbije i Crne Gore.

Popara od starog hleba je izvanredno rešenje kad nemate ideju šta biste mogli da pripremite za doručak, a čeka vas naporan radni dan. Popara sa sirom, mlekom i kajmakom je obrok koji daje snagu, a nije težak za varenje. 

Ukoliko ne postite, ovaj recept isprobajte već danas.

Starinski recept za poparu

Sastojci

  • 200 g starog hleba
  • 50 ml vode
  • 300 ml mleka
  • 150 g sira
  • 50 g kajmaka (opciono)
  • kašika ulja ili masti
  • malo soli

Priprema

Sipajte vodu u šerpu, dodajte mleko, stari hleb iskidan na veće komade i izdrobljen sir. 

Kuvajte na srednje jakoj vatri, sve vreme neprestalno mešajući drvenom varjačom. Kad se hleb dobro sjedini sa ostalim sastojcima isključite ringlu, dodajte ulje ili mast, pa prebacite jelo u tanjir. 

Odozgo sipajte kajmak i jedite dok je popara topla.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()