Štrudla sa makom po starom sremskom receptu: Obavezna na slavskim i porodičnim trpezama

Cela kuća miriše na detinjstvo i ljubav

17.10.2025. 15:05
  • Podeli:
štrudla sa makom, mak, štrudla, desert, pixabay-68f2323062c40.webp Foto: Pixabay

Štrudla sa makom nekad je bila gotovo obavezna na slavskim i porodičnim trpezama – miriše na detinjstvo, strpljenje i ljubav. Miris testa koje se diže, mleka kojim se kuva mak i motanja tankih kora uvek je najavljivao veselje i okupljanje oko stola. 

U posebnim prilikama, pravila se sa naročitim poštovanjem - svaka korica premazana puterom, fil sa dodatkom limunove korice da izmami osmeh.

Danas, kada tražimo način da obnovimo tradiciju i povežemo generacije, štrudla sa makom vraća duh starih vremena u kuhinje. Ovaj stari recept iz Srema nije samo kolač, on je priča, ljubav i sećanje pretočeno u ukus.

Sastojci

Za testo:

  • 500 g mekog brašna (tip 400)
  • 1 celo jaje + 2 žumanceta
  • 60–80 g šećera (po ukusu)
  • 200 g putera ili masti (rastopiti i prohladiti)
  • 150–200 ml toplog mleka (po potrebi dodatno mleko)
  • 20 g svežeg kvasca (ili 7–8 g suvog)
  • Prstohvat soli

Za fil od maka:

  • 400–500 g mlevenog maka
  • 250–350 g šećera (po ukusu)
  • 300–350 ml mleka
  • 50–80 g prezli (prepržene na puteru)
  • 50 g putera
  • Rendana korica 1 limuna (opciono)
  • Vanilin šećer ili ekstrakt vanile (po želji)

Za premaz i posipanje:

  • 1 jaje ili žumance
  • Šećer u prahu ili tanka glazura od šećera i malo mleka

 

Priprema

Priprema kvasca i testa: U malo toplog mleka rastvorite kvasac sa šećerom i brašnom i ostavite da nadođe. U vanglu prosejte brašno, dodajte so i šećer, pa ubacite jaje i žumanca, rastopljeni puter (ili mast) i pripremljeni nadošli kvasac. Dolivajte mleko po potrebi i zamesite mekano testo. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da naraste 30–60 minuta.

Mak: U šerpi zagrejte mleko do tačke ključanja, pa dodajte mleveni mak, šećer i vanilu. Kuvajte kratko, mešajući dok se sastojci povežu. Sklonite s vatre i umešajte puter i rendanu koricu limuna. Kada se fil ohladi, dodajte prezle, da fil bude gust i sočan.

Formiranje štrudli: Nadošlo testo podelite na 2–3 dela i razvucite tanke kore. Premažite svaku koru puterom, rasporedite fil od maka, pa pažljivo urolajte u rolat. Stavljajte u pleh obložen papirom i ostavite da odstoje kratko pre pečenja, kako bi se malo odmorio fil i testo.

Pečenje i ukrašavanje: Premažite štrudle umućenim jajetom ili žumancetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30–40 minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Kada se prohlade, pospite šećerom u prahu ili premažite tankom glazurom, pa isecite na parčiće.

Saveti za savršenu štrudlu

  • Prezle se koriste da fil ne bude previše voden i da kora ostane hrskava.
  • Limunova korica daje suptilan osvežavajući ton (po ukusu).
  • Testo je mekano kada je pravilno nadošlo — ne forsirajte koru da bude previše tanka, jer može da se raspadne.
  • Pečenje držati pod pažnjom — ako gornji deo previše rumeni, prekrijte folijom i završite pečenje.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()