Zašto je srpska kuhinja toliko omiljena na Balkanu: Za UNU sagovornici govore o tradiciji spremanja dobre hrane

Srpska kuhinja bila je pod uticajem vizantijsko-grčke, mediteranske, orijentalne i na kraju austrougarske

Autor: Ana Rakić
25.11.2025. 20:55
  • Podeli:

Dobro vino ne može proći bez vrhunske hrane, a mi u Srbiji imamo i jedno i drugo. U okviru Četvrtog Međunarodnog sajma vina, hrane, rakije i turizma, pod nazivom „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, imali smo priliku da uživamo u tradicionalnim srpskim specijalitetima.

Spremanje hrane sastavni je deo srpske tradicije, a sam proces uključuje izbor namirnica, njihovu pripremu i ambijent u kome se obrok servira. Burni istorijski događaji uticali su na ishranu Srba, pa tako svaki kraj ima svoje specifičnosti i različitosti. 

"Ono što je naša tema danas je Vojvodina. Tako da ćemo se igrati starih jela tj sa starim jelima, starim recepturama poput kožure za vreme svinjokolja ili gulaša. Pravili smo ručne paste, radićemo gomboce što bi Kikinđani rekli", priča za UNU kuvar Milan Čotra.

Srpska kuhinja bila je pod uticajem vizantijsko-grčke, mediteranske, orijentalne i na kraju austrougarske. I pored toga, naša nacionalna kuhinja sačuvala je dosta tradicionalnih jela koja su se spremala u prošlosti. Najpoznatija su: sarma, musaka, podvarak i pasulj, a nezaobilazne poslastice su ajvar i kajmak.

"Dakle, Srbija je postala vrlo privlačna gastronomska destinacija. Jedinstvena, specifična. Na nama je da negujemo nasleđe i prosto imamo tu obavezu da ga unapređujemo", ističe za UNU Vesna Zlatić, urednica brošure „Srbija za stolom – vodič kroz gastronomsko nasleđe”

Hrana je uvek jedna vrsta zaštitnog znaka svake zemlje. Tako je i u Srbiji.

"Naša hrana ima nešto što nije tako često u svetu, a to smo mi. To je ta naša energija, naša volja da ljude ugostimo, naša želja da ljudi probaju sve i svašta. I to je taj ključni začin našoj hrani", kaže za Tamara Ognjević, gastroheritolog .

Ukusi su različiti u svemu, pa i u izboru hrane. A kada obiđemo sve restorane, složićemo se da se ipak najviše uživa u majčinoj kuhinji. Tradicionalni ukus, onaj koji smo probali kao mali, uvek će biti prvi izbor.

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()