Zbog ove greške vam propada kupus ribanac: Tajna je u njegovoj pripremi

Uspeće vam svaki put

16.10.2025. 20:29
  • Podeli:
shutterstock_374191129 sarma kiseli kupus probiotik-68e751b41b97d.webp Foto: Shutterstock

Prava tajna dobrog ribanca krije se u jednom koraku koji se često preskače kupus mora da odstoji nekoliko dana pre nego što krene kiselenje.

Za dobar ribanac birajte kasniji, zimski kupus, čvrst i težak u ruci. Evo kako da ga pripremite na najbolji način i imaćete savršenu salatu tokom cele zime.

Glavice treba očistiti od spoljašnjih listova, pa ih sitno izrendati ili iseći tanko, kako bi se ravnomerno ukiselile. U veću posudu slažite sloj po sloj kupusa, svaki pospite solju (na 10 kg kupusa ide oko 200-250 g soli) i dobro izgnječite rukama da pusti sok.

Tu dolazi ključni trenutak kupus ne ide odmah u burence. Ostavite ga da stoji 3 do 4 dana na hladnijem mestu, pokriven čistom krpom ili poklopcem. Za to vreme, on će pustiti prirodnu tečnost, omekšati i započeti proces fermentacije. Povremeno ga promešajte i proverite da li je ravnomerno pustio sok.

Tek nakon tih nekoliko dana, kada kupus postane sočan i "živne", prebacite ga u bure. Dobro ga sabijte da ne ostane vazduh između slojeva, a zatim ga prelijte sokom koji je sam pustio. Ako ga nema dovoljno, možete dodati malo prokuvane i ohlađene slane vode.

Kupus će u narednim nedeljama polako ukiseljavati, a rezultat će biti hrskav, prijatno kiseo ribanac koji se savršeno slaže uz pečenje, pasulj ili domaću kobasicu.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()