Malo šećera, kora od lubenice i soda bikarbona, biće dovoljno da napravite ovo sjajno slatko.
Foto: PixabaySlatko od lubenice se ustvari ne pravi od unutrašnjeg, roze dela, već od očišćene kore. Potrebno je da isečete koru na manje delove, ali i skinete zeleni deo.
U posebnu posudu sipajte kafenu kašičicu sode bikarbone i razblažite vodom, pa sipajte u činiju sa korama, da ih voda u potpunosti prekrije.
Prekriti činiju i ostaviti u frižideru minimum 6 sati ili preko noći.
Nakon toga, ocediti kore i isprati pod mlazom vode, nekoliko puta, kako bi isprali sodu bikarbonu. U dublji tiganj ili šerpicu sipati šolju vode, dve šolje belog šećera i pola šolje braon šećera, uključiti na srednju vatru i mešati. Cimet možete dodati po želji.
Staviti lubenice u šerpicu i pojačati malo temperaturu, dok se sve lepo sjedini, pa ponovo smanjiti i ostaviti da se krčka oko 40 minuta (nekad i više), ali je potrebno mešati s vremena na vreme, na 5 do 10 minuta. Pred kraj kuvanja, ukoliko želite da vam slatko bude gušće, iscedite malo limete ili limuna, kuvajte još malo i to je to.
Prebacite slatko u staklene tegle i držite u frižideru. Može da se koristi 3 nedelje, do mesec dana, prenosi Telegraf.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







