Napravite kolagen u kućnoj radinosti: Jeftiniji od kupovnog, a podjednako efikasan

Koža će vam biti zategnuta i blistava

09.11.2025. 15:32
  • Podeli:
domaći kolagen, kolagen, shutterstock-69109fe14c08d.webp Foto: Shutterstock

Osim gotovih proizvoda iz prodavnice, postoji i domaći kolagen koji se može lako pripremiti kod kuće – jeftiniji, ali podjednako delotvoran.

Stručnjaci preporučuju da svaka žena nakon četrdesete počne da unosi kolagen.

Čak i žene koje ne brinu mnogo o borama i znakovima starenja mogu imati koristi od kolagena, jer on pomaže da koža ostane zategnuta i blistava.

Mnoge dame koje ga koriste uverene su u njegovu efikasnost, a prednost domaće verzije je što je jednostavna i pristupačna.

Sastojci:

  • 1 kg goveđih ili pilećih kostiju sa zglobovima (idealno kolenica, kokošiji bataci, krilca ili vrat)
  • 2 šargarepe
  • 1 manji koren peršuna (ili paškanata)
  • 1 crni luk (ne ljuštiti u potpunosti – ljuska daje boju)
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika jabukovog sirćeta (pomaže da se kolagen izvuče iz kostiju)
  • So po ukusu
  • Par zrna bibera
  • 2,5–3 litre vode

 

Priprema domaćeg kolagena:

Priprema kostiju:

Kosti operite, a ako su velike, presecite ih na manje komade. Stavite ih u šerpu i prelijte hladnom vodom.

Dodajte kašiku jabukovog sirćeta i ostavite da odstoji oko 30 minuta – ovo pomaže da se tokom kuvanja oslobode minerali i kolagen.

Dodavanje povrća:

Nakon toga, ubacite očišćeno povrće poput šargarepe, luka, peršuna i belog luka, kao i začine po želji.

Kuvanje:

Zagrejte sve do ključanja, a potom smanjite temperaturu na minimum. Kuvajte najmanje 3 sata, a idealno 6–8 sati ako imate vremena. Tokom kuvanja skidajte penu koja se stvori na površini.

Procedite:

Kada supa dobije gustu, zlatnu boju, procedite je kroz gazu ili fino sito.

Ostavite da se ohladi – primetićete da se u frižideru stvrdne, što je znak da sadrži prirodni kolagen.

Čuvanje:

Prelijte u tegle ili staklene boce i čuvajte u frižideru do 5 dana, a u zamrzivaču do 2 meseca.

Način upotrebe:

Popijte šoljicu dnevno, ujutru na prazan stomak ili pred spavanje. Možete ga koristiti i kao dodatak čorbama, sosovima ili kao bazu za druge supe.

Saveti i trikovi:

Za bogatiji ukus, kosti pre kuvanja kratko zapecite u rerni.

Za dodatni efekat na kožu i kosu, dodajte kašičicu želatina u šolju toplog kolagena nakon što se malo prohladi.

Jabukovo sirće može se zameniti limunovim sokom.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()