Bilo bi dobro, s vremena na vreme, proveriti hranu koja vam dugo stoji u ostavi
Foto: Shutterstock.com/VH-studioMnoge namirnice koje čuvate u špajizu verovatno mogu da traju mesecima ili čak godinama. Međutim, to što im još uvek nije istekao rok trajanja ne znači da su u idealnom stanju za konzumaciju.
Ipak, možda bi bilo dobro, s vremena na vreme, proveriti hranu koja vam dugo stoji u ostavi. Neke namirnice bi, posle dužeg vremena, trebalo ukloniti, piše Reader's Digest.
Kesice praška za pecivo i sode bikarbone s vremenom će izgubiti moć dizanja, što znači da npr. vaš sledeći kolač neće narasti.
Njihovu ispravnost možete da testirate njihovu jednostavnim eksperimentom u svojoj kuhinji: pomešajte sodu bikarbonu sa sirćetom i prašak za pecivo sa vrućom vodom. Ako se zapene i puste mehuriće, to znači da su još uvek dobri za korišćenje.

Badem, kikiriki i druge orašaste plodove, najbolje je jesti bez ljuske, u roku od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.
"Orašasti plodovi i semenke obično imaju veliku količinu ulja u sebi i to ulje će početi da se kvari nakon nekoliko meseci u ostavi", kaže kuvar Trig Siverson.
Znakovi užeglosti orašastih plodova ili semenki su miris trave ili farbe, i tamni ili uljani izgled. Za optimalnu svežinu i dugovečnost, orašaste plodove i semenke stavite u providnu kesicu za zamrzavanje i držite ih u zamrzivač do godinu dana.
Nakon tri meseca, otvorena kutija žitarica će se ustajati od izlaganja vazduhu, ali bi zatvorena trebalo da traje do godinu dana. S druge strane, rok trajanja može da varira, posebno ako žitarice sadrže orašaste plodove, koji su skloniji užeglosti.

"Ako postoje problemi sa slatkišima, to su obično problemi kvaliteta, a ne datuma isteka roka", kaže doktor Fadi Aramouni sa američkog Instituta za nauku o hrani.
"Uopšte, slatkiši se vrlo teško kvare zbog niskog udela vlage, ali to zavisi od svakog proizvoda pojedinačno", dodaje on.
Čuvanje piva na sobnoj temperaturi nije, samo po sebi, nužno loše za pivo, ali može doprineti njegovom bržem kvarenju. Posle oko četiri meseca, toplota, svetlost i vazduh mogu da prodru kroz čepove flaša.
Skladištenje bez hlađenja ubrzava starenje i razvoj neprijatnih ukusa, ali je fružider ipak bolja varijanta.

Otvorenu kesicu krekera uvek treba staviti u posudu sa poklopcem da biste sprečili prodiranje vlage. Neotvorena kesica može da stoji do devet meseci.
Kesice čaja treba potrošiti u roku od godinu dana, pošto ulja koja čaj sadrži stare. A kada se to desi, vaša jutarnja šolji čaja će imati loš ukus. Isto važi i za zrna kafe.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







