Iako veoma popularna zbog brzog podgrevanja i spremanja hrane, mikrotalasna ne kuva i ne greje hranu ravnomerno
Otprilike pre tridesetak godina domaćinstva širom sveta postala su bogatija za još jedan kućni aparat, mikrotalasnu pećnicu. Danas, mlađe generacije ne mogu zamisliti pripremu ovsenih pahuljica, vruće čokolade ili kokica bez nje.
Ipak, mnogi od nas pogrešno koriste mikrotalasnu pećnicu za podgrevanje i pripremanje hrane, što nekada i nije najbolje rešenje.
Mikrotalasna pećnica ne kuva i ne greje hranu ravnomerno, što često znači da pojedine bakterije koje su prisutne u podgrejanoj hrani i prežive. Postoji i problem sa malim mikrotalasnim eksplozijama dok se hrana podgreva koje mogu doprineti proizvodnji kancerogenih toksina.
Kako biste smanjili rizike i jeli zdraviju hranu, nemojte mikrotalasnu koristiti za kuvanje ili zagrevanje sledećih deset namirnica, piše The Healthy.
S ljuskom ili bez nje, kada se tvrdo kuvano jaje priprema u mikrotalasnoj pećnici, vlaga iznutra stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog ekspres lonca do tačke u kojoj jaje može eksplodirati.
Još je strašnije što jaje neće pući u pećnici dok se zagreva, već nakon toga, što znači da vam vruće jaje može eksplodirati u ruci, na tanjiru ili čak u ustima.
Kako ne biste svoje jaje pretvorili u parnu bombu, izrežite ga na male komadiće pre ponovnog podgrevanja, ili još bolje, nemojte ga uopšte stavljati u mikrotalasnu.
Mnoge novopečene majke zamrznu i spremaju svoje mleko za kasniju upotrebu što je odlično, sve dok se ne zagreva u mikrotalasnoj.
Na isti način na koji mikrotalasne pećnice neravnomerno zagrevaju tanjire sa hranom, one takođe mogu neravnomerno zagrejati bočicu sa majčinim mlekom, stvarajući "vruće tačke" koje mogu ozbiljno opeći bebina usta i grlo.
Uz to, tu je i opasnost od kancerogenih stvari koje dolaze kao nusprodukt ponovnog zagrevanja plastike.
Preporuka stručnjaka je da je majčino i adaptirano mleko najbolje odmrzavati i ponovno zagrejati u loncu na šporetu ili pomoću vruće vode iz slavine.
Prerađeno meso često sadrži hemikalije i konzervanse koji produžavaju njihov vek trajanja. Nažalost, njihovo pečenje u mikrotalasnoj može dovesti do toga da negativno deluju na zdravlje.
Prema Agenciji za standarde hrane, pirinač iz mikrotalasne ponekad može dovesti do trovanja hranom.
Problem s pirinčem uključuje uobičajenu prisutnost vrlo otporne bakterije zvane Bacillus cereus. Visoke temperature ubijaju ovu bakteriju, ali može proizvesti pore koje su otrovne, prema nalazima iz časopisa International Journal of Food Microbiology.
Brojne studije potvrđuju da nakon što pirinač izađe iz mikrotalasne pećnice i ostavi se na sobnoj temperaturi, sve pore koje sadrži mogu se razmnožiti i uzrokovati trovanje hranom ako je pojedete.
Najvažnija stvar koju treba da znate, a u vezi sa upotrebom mikrotalasnih pećnica jeste da njihova toplina ne ubija uvek bakterije jer mikrotalasi greju izvan prema unutra umesto iznutra prema van.
Kao takva, određena podgrejana hrana sklona bakterijama ima veći rizik od izazivanja bolesti kada te bakterijske stanice prežive.
Imajući to na umu, jasno je zašto bi piletina, koja je u opasnosti od kontaminacije salmonelom, mogla biti opasna hrana iz mikrotalasne.
Ako celer, kelj ili spanać želite da spremate, a kasnije da pojedete ostatke, bolje je da ih podgrejete u šporetu.
Kada se prže u mikrotalasnoj, prirodni nitrati (koji su sami po sebi vrlo dobri za ljude) mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni, pokazuju studije.
Ista hemijska konverzija koja se događa sa spanaćem važi i za ponovno podgrevanje cvekle i šargarepe koje su bogate nitratima. Kako su jednako ukusne i kada su hladne, nema potrebe ni podgrevati ih.
Kad se ljute papričice ponovo zagreju u mikrotalasnoj pećnici, kapsaicin, hemikalija koja im daje pikantan ukus, ispušta se u vazduh. Kada je u vazduhu, ta hemikalija može opeći vaše oči i grlo.
Zapravo, jedna stambena zgrada u Ročesteru u Njujorku evakuisana je nakon što je feferona u mikrotalasnoj dovela do toga da su stanari počeli da kašlju i imali su probleme sa disanjem.
Ako stavite grožđe u mikrotalasnu nećete dobiti grožđice već plazmu, što je oblik materije koja nastaje kada se plin jonizira i oslobađa struju.
Ovom problematikom bavio se dr. Stiven Bosi sa Univerziteta New England. Objavio je video u kom je vidljivo kako se zagrevanjem samo dve polovine jedne bobice grožđa u mikrotalasnoj može stvoriti dovoljno plazme da otopi rupu u plastičnoj posudi.
Najveća opasnost javlja se kada želite da podgrejete kuvani krompir. Kuvanje krompira u aluminijumskoj foliji štiti bakteriju C. botulinum od vrućine, što znači da još uvek može da napreduje ako krompir predugo ostane na sobnoj temperaturi i potencijalno može prouzrokovati botulizam.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.