Sedam razloga zbog kojih treba da jedete papriku što češće: Nije mit, već činjenice

Paprika je izuzetno zdrava namirnica

09.06.2025. 17:52
  • Podeli:
daska za seckanje, paprika, povrće, pixabay-65b2534d01bf8.webp Foto: Pixabay

Zelene paprike se beru ranije, pre nego što uđu u žutu, narandžastu, a zatim i crvenu boju.

U poređenju sa zelenim paprikama, crvene imaju skoro 11 puta više beta-karotena i 1,5 puta više vitamina C.

Koje su glavne zdravstvene prednosti paprike?

Foto: Profimedia

Smanjuje rizik od katarakte i makularne degeneracije

Ishrana igra važnu ulogu u odlaganju razvoja gubitka vida s godinama. Konkretno, čini se da dva karotenoida nazvana lutein i zeaksantin, kada se jedu u dovoljnim količinama, poboljšavaju zdravlje očiju.

Oni to čine tako što štite mrežnjaču od oksidativnog oštećenja.

Crvena paprika je posebno bogata ovim karotenoidima, kao i drugim zaštitnim hranljivim materijama kao što je vitamin C. Brojne studije ukazuju na to da redovno konzumiranje hrane bogate karotenoidima, a posebno luteinom i zeaksantinom, može smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije.

Poboljšava krvnu sliku

Uobičajeno stanje posebno kod žena i devojčica reproduktivnog uzrasta – anemija – rezultat je nedostatka kiseonika u krvi.

Jedan od najčešćih uzroka je nedostatak gvožđa. Paprika sadrži skromne količine gvožđa, ali je izuzetno bogata vitaminom C – polovina paprike sadrži čak 100 miligrama. Ovo je značajno jer vitamin C povećava apsorpciju gvožđa u crevima.

Paprika dodatno pomaže jer sadrži vitamin B6 koji je potreban za stvaranje hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik po telu.

Foto: Pixabay

Štititi od određenih hroničnih bolesti

Paprika je bogata antioksidantima, koji su povezani sa zdravljem organizma. Na primer, paprika je posebno bogata antioksidativnim vitaminima uključujući vitamine C, E i beta-karoten.

Oni takođe daju velike količine polifenola, ova zaštitna biljna jedinjenja uključuju lutein, kvercetin i kapsantin, pri čemu je poslednji posebno bogat zrelim crvenim paprikama.

Budući da su antioksidanti, paprike imaju snažan antiinflamatorni kapacitet i verovatno će smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Nažalost, do danas nedostaju velike studije koje se posebno bave konzumiranjem paprike o učestalosti hroničnih bolesti.

Čuva pamćenje

Zanimljivi nalazi iz studija na životinjama sugerišu da konzumacija paprike može biti efikasna u sprečavanju gubitka pamćenja kod osoba sa Alchajmerovom bolešću. Čini se da jedinjenja u zrelim paprikama inhibiraju enzim koji oslobađa amiloidne proteine – to su proteini odgovorni za akumulaciju oko nervnih vlakana i doprinose riziku od Alchajmerove bolesti.

Naknadna istraživanja sugerišu da su mnoga biljna jedinjenja u paprici, uključujući fenole, karotenoide i flavonoide, možda odgovorna za ove nalaze.

Poboljšava varenje

Dijetetski začini dodati hrani, kao i njihove aktivne komponente mogu imati mnoge prednosti za stomak.

Na primer, kajenska paprika pomaže u jačanju odbrane želuca od infekcija, povećava proizvodnju tečnosti za varenje i pomaže u isporuci digestivnih enzima u želudac i tako pospešuje varenje.

Ovo se postiže stimulacijom nerava u stomaku koji signalizuju zaštitu od povreda.

Pomaže kod mršavljenja

Istraživanja su pokazala da konzumiranje paprike u velikoj meri smanjuje telesnu težinu i sprečava nakupljanje masti. Efekat smanjenja telesne težine i prevencije akumulacije telesne masti pripisuje se nekim od jedinjenja kao što je kapsantin, koji se nalazi u paprikama i koji pojačavaju oksidaciju masti.

Foto: Shutterstock

Za sastojak paprike, kvercetin, takođe je poznato da sprečava gojaznost kod ljudi.

Odlična za imunitet

Vitamin C aktivira imune ćelije između ostalih uloga. Takođe jača imuni sistem pospešujući proizvodnju proinflamatornih citokina koji su od vitalnog značaja u sprovođenju delotvornih imunoloških odgovora.

Pored toga, konzumacija paprike bogate vitaminom E takođe može pomoći u jačanju imuniteta. Kao i vitamin C, istraživanje je pokazalo da vitamin E takođe aktivira imune odgovore tela i takođe poboljšava performanse belih krvnih zrnaca, ključne komponente imunog sistema.

Takođe se pokazalo da vitamin E jača sposobnost starijih ljudi da se odupru virusnim infekcijama.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari (0)