Testenina nam može dati energiju i hranljive materije, ali preterivanje sa količinama svakako nije dobro.
Foto: ShutterstockMnogi će se složiti da nema ukusnijeg obroka od testenine sa nekim od mnogobrojnih soseva ili priloga. Od špageta, preko makarona, fusila i pena, pa do taljatela, malo je namirnica koje mogu da se spreme u toliko neverovatnom broju ukusnih kombinacija.
Ipak, kao i kod većine namirnica, kada je nešto previše dobro, ono sigurno ima i neko "ali". Testenina nam može dati energiju i hranljive materije, ali preterivanje sa količinama svakako nije dobro.
Mnogo je faktora koji utiču na razvoj dijabetesa, uključujući porodičnu istoriju i načina života. Prema nekim studijama, ishrana koja podrazumeva visok procenat ugljenih hidrata povezana je sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa.
Budući da je testenina izvor ugljenih hidrata, česta ishrana velikim porcijama mogla bi da "napuni" organizam prelikom količinom ugljenih hidrata i time ga dovede ga u opasnost od dijabetesa, piše Eat This, Not That.
Ako testeninu jedete više puta nedeljno, može vam nedostajati raznolikost u ishrani. To znači da ćete možda propustiti unos ključnih hranjivih materija.

Zato, umesto da uvek iznova jedete isto, promenite je kako biste bili sigurni da vaš organizam dobija sve vitamine i minerale koji su mu potrebni. Takođe, možete da isprobate testenine na bazi pasulja, kako biste unosili više vlakana i protein u organizam.
Ako previše često konzumirate bele rafinirane testenine, možete doći u situaciju da imate povećan rizik od razvoja srčanih bolesti. Prema nedavnoj studiji, objavljenoj u časopisu American Journal of Epidemiology, ishrana koja sadrži visok udeo ugljenih hidrata u vezi je sa povećanim rizikom od pojave srčanih oboljenja.
Uobičajna ishrana rafiniranim ugljenim hidratima, koje uglavnom sadrže testenine, povezana je sa povećanjem krvnog pritiska. Visok krvni pritisak može da dovede do opasnost od razvoja stanja kao što su bolesti srca, objavljeno je u studiji časopisa Metabolism.
Iako ishrana bogata testeninama u početku ne mora da bude direktno povezana sa gojaznošću, pasta je poznata kao vrsta hrane od koje se obično prejedemo. Smatra sa da jedna porcija testenine obično treba da iznosi pola šolje. Mnogi, međutim, imaju običaj da jedu mnogo više od toga. Previše testenine može da dovededo unosa previše kalorija, a zauzvrat i neželjeni višak kilograma.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







