Tražite posnu zamenu za puter? Postoje kremaste i zdrave alternative

Iako na prvi pogled deluje nezamenjivo, u kulinarstvu postoji niz načina za pripremu sočnog obroka, čak i bez ovog klasičnog sastojka

12.04.2025. 18:20
  • Podeli:
maslac puter margarin pixabay-6499756001ded.webp Foto: Pixabay

Puter je nezamenjiv sastojak u mnogim receptima, bilo da se koristi za bogate torte, hrskave pite ili aromatična slana jela.

Međutim, postoje situacije kada ga želimo ili moramo zameniti - bilo zbog posta, alergija, veganske ishrane ili jednostavno zato što ga nemamo pri ruci.

Srećom, postoji niz sjajnih zamena koje mogu poslužiti kao odlična alternativa, a da pri tome ne žrtvujete ukus ni teksturu jela. U nastavku otkrivamo koje namirnice uspešno zamenjuju puter i kako ih pravilno koristiti.

Margarin 

Margarin je već decenijama poznata zamena za puter, iako danas nije toliko popularan kao ranije.
Pravi se od mleka, orašastih plodova, semenki i različitih biljnih ulja, pa po ukusu i strukturi podseća na kravlji puter.

U većini recepata, margarin možete koristiti u istim količinama kao i puter. Idealno je rešenje za sve koji žele sličan rezultat u teksturi i ukusu, a pritom izbegavaju životinjske masti.

Napomena: Birajte margarine sa što manje trans-masti i veštačkih dodataka, kako bi zamena bila što zdravija.

Avokado 

Pasirani avokado je fantastična zamena za puter, posebno u pripremi peciva i kolača.

Njegove prirodne masti i kremasta tekstura omogućavaju savršeno vezivanje sastojaka, a pri tome dodaju i dozu zdravih masti u recept.

Možete koristiti istom merom kao i puter, ali imajte na umu da avokado ima blag, orašast ukus koji može blago promeniti aromu gotovog proizvoda.

Idealno se kombinuje sa čokoladnim i orašastim desertima, kao i sa zdravim mafinima i palačinkama.

Pire od jabuka

Prirodni, nezaslađeni sos od jabuke sjajna je zamena za puter u pripremi slatkih jela.
Osim što doprinosi sočnosti testa, bogat je vitaminom C i vlaknima, čime vaše poslastice postaju nutritivno vrednije.

Sos od jabuke možete koristiti u jednakom odnosu kao puter, ali vodite računa o konzistenciji testa.

Ako primetite da je testo suvlje nego inače, dodajte još malo pirea od jabuke ili kap maslinovog ulja kako biste povratili potrebnu vlagu.

Najbolje rezultate daje u receptima za mafine, kolače, biskvite i palačinke.

Pire od bundeve 

Iako bundeva najčešće asocira na jesen, pire od bundeve može se koristiti tokom cele godine kao zamena za puter.
Njegova prirodna slatkoća i bogata tekstura čine ga odličnim sastojkom za pripremu torti, mafina, palačinki i pogačica.

Količina pirea od bundeve koju koristite treba da bude ista kao preporučena količina putera u receptu.

Osim što doprinosi vlažnosti i bogatstvu ukusa, bundeva obogaćuje jela vitaminima A i C, kao i vlaknima.

Pire od bundeve je odličan izbor za sve koji žele da smanje unos masti, a zadrže pun ukus i sočnost peciva.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()