Šta je pekan orah? Slađi od običnog oraha, ali ima važan uticaj na organizam

Nešto je slađi od klasičnog oraha i nema gorčinu po kojoj je orah poznat

04.12.2024. 22:30
  • Podeli:
američki orah pekan pixabay-6750362a1da20.webp Foto: Pixabay

Pekan orah, poznat i kao američki orah, ukusna je namirnica i odličan izvor hranljivih materija.

Punog je ukusa, te je veoma cenjem u kulinarstvu. Nešto je slađi od klasičnog oraha i nema gorčinu po kojoj je orah poznat. Hrskav spolja, a mesnat iznutra – njegova tekstura je takva da se topi pod nepcima, te nema razloga da ga ne uključite u svoje obroke i uživate u svim benefitima koje nudi.

Osim što se dodaje glavnim jelima, često se konzumira i samostalno, kao zdrava užina. Ono što je američki orah dovelo na sam vrh lestvice zdravih i ukusnih namirnica jeste njegov bogat nutritivni sastav.

Preporučena dnevna doza pekan oraha je oko 28 grama (otprilike 7 celih pekan oraha) i u toj količini on sadrži sledeće makronutrijente:

  • Proteini 2.5 g
  • Masti 20.5 g
  • Ugljeni hidrati 4 g

 

U 28 grama američkih oraha ima 196 kalorija.

Američki orah u odnosu na druge makronutrijente sadrži veliki procenat masti, čiji najveći deo čine monozasićene i polizasićene masne kiseline, izuzetno zdrave za naš organizam. Što se ugljenih hidrata tiče – od 4 grama, koliko sadrži jedna porcija, čak 3 grama, zapravo su dijetetska vlakna – nerastvorljiva i rastvorljiva. 

Jedan od važnih pokazatelja nutritivnog bogatstva određene namirnice jesu mikronutrijenti u koje se ubrajaju vitamini i minerali, preko potrebni našem organizmu za normalno funkcionisanje.

 

U ukusu američkih oraha možete uživati sa saznanjem da u svoj organizam unosite važne vitamine i minerale poput vitamina B1, minerala Bakar, Cink, Magnezijum, Fosfor i Gvožđe. Pekan orasi sadrže i druge nutrijente poput vitamina E, vitamina B2 i B6 u manjim količinama.

Upravo zbog bogatog sastava i nutrijenata koje sadrži, američki orah je zdrava namirnica, naravno, ako se konzumira u optimalnim, odnosno preporučenim količinama.

Zbog visokog sadržaja monozasićenih masnih kiselina, ova namirnica može imati pozitivno dejstvo na srce i krvne sudove, kao i na regulisanje, odnosno smanjivanje lošeg holesterola (LDL). Takođe, redovna konzumacija pekan oraha može pozitivno uticati na moždane funkcije i poboljšati pamćenje. Zahvaljujući sadržaju vlakana, pekan orasi imaće pozitivnog uticaja na digestivni trakt i pružati osećaj sitosti dugo nakon obroka.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()