Tradicija ispijanja čaja u Kini postoji više od 4.000 godina
Smena kišnih i sunčanih perioda, kao i tlo bogato mineralima, utiču na uspešno uzgajanje čaja. One su veoma rasprostranjene u Kini, gde su u proces proizvodnje sada uveli i veštačku inteligenciju.
Tradicija ispijanja čaja u Kini postoji više od 4.000 godina i tek sada će put od plantaže do šoljice biti nešto drugačiji. Nekoliko robota za branje, kojima upravlja veštačka inteligencija, predstavljeno je u Hangdžouu, u istočnoj kineskoj provinciji Žeđijang.
Njihovi kreatori kažu da je efikasnost mehanizovanog branja jednaka efikasnosti jednog ili dva ljudska berača.
„Koristeći prepoznavanje slike i inteligentne algoritme, roboti mogu precizno da identifikuju izdanke čaja, obezbeđujući pravilno branje visokokvalitetnih nežnih listova. U međuvremenu, roboti koriste fotonaponsku tehnologiju za proizvodnju energije, što im omogućava da rade neprekidno 24 sata”, kaže Žou Juje, istraživač za razvoj robota za branje čaja.
Tim se ove godine fokusira na unapređenje tehnologije ka industrijalizaciji, naglašavajući laganu opremu, kontrolu troškova i brojna poboljšanja kako bi se ubrzao proces komercijalizacije.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







