Ako imate više od 40 godina - izbegavajte ove četiri namirnice

One vam mogu dodatno usporiti metabolizam

07.12.2025. 12:16
  • Podeli:
shutterstock_414408934 suhomesnato slanina meso meze hrana kulen kobasica-688e1d7a7d948.webp Foto: Shutterstock

S godinama mršavljenje i održavanje telesne težine postaje sve teže zbog prirodnog usporavanja metabolizma i promena koje dolaze sa starenjem.

Iako je usporavanje metabolizma normalno, moguće je ublažiti njegov efekat promenama ishrane. Stručnjaci za zdravlje i ishranu naveli su nekoliko namirnica koje bi osobe starije od 40 godina trebalo da izbegavaju jer dodatno usporavaju metabolizam. Evo na šta upozoravaju.

1. Beli pirinač

Beli pirinač sadrži manje vlakana, što otežava regulaciju šećera u krvi i može podstaći prejedanje.

"Konzumaciju belog pirinča treba svesti na minimum. Nedostaje mu vlakana i nutrijenata, što rezultira višim glikemijskim indeksom, odnosno brzim porastom šećera u krvi. Vremenom to doprinosi insulinskoj rezistenciji i upali. Umesto toga, pacijentima savetujem da biraju integralne žitarice, koje pružaju vlakna i time stabilniji odgovor na šećer u krvi", objasnio je lekar dr. Kubanih Takirbašev za SheFinds.

2. Margarin

Neki margarini sadrže trans masti i druge nezdrave masnoće koje podstiču upalu, a hronična upala povezuje se s metaboličkim poteškoćama.

Nutricionistkinja Johana Angman kaže:

"U margarinu i prženoj hrani nalaze se trans masti, za koje je poznato da povisuju loš holesterol (LDL) i snižavaju dobar holesterol (HDL). Ova neravnoteža može dovesti do ateroskleroze, stanja koje značajno povećava rizik od srčanih bolesti. Pažljivo čitanje deklaracija i izbegavanje proizvoda s ‘delimično hidrogenizovanim uljima’ može pomoći u smanjenju unosa trans masti."

3. Prerađeno meso

Prerađeni mesni proizvodi poput kobasica, slanine i salama često sadrže aditive, konzervanse, nitrate i velike količine natrijuma, što može negativno uticati na metabolizam i podstaći dobijanje na težini.

Nutricionistkinja Emili Džonson ističe:

"Kobasice, slanina i viršle imaju visoku koncentraciju zasićenih masti i natrijuma. Često sadrže i konzervanse poput nitrata, koji narušavaju metaboličko zdravlje i dovode do gojenja."

4. Biljna ulja

Određena biljna ulja mogu sadržati skrivene trans masti ili delimično hidrogenizovana ulja. Dijetetičarka Džil Mongin upozorava:

"Trans masti i hidrogenizovana ulja poznata su po tome da uzrokuju srčane probleme poput visokog holesterola i, dugoročno, zapušenih arterija."

Slaže se i registrovani nutricionista Džej Kouin, koji zaključuje:

"Univerzitet Kalifornije kaže da nije zdravo koristiti biljno ulje jer ono sadrži 80 procenata masti i 20 procenata proteina, što znači da je uglavnom sastavljeno od zasićenih masnih kiselina. Sadrži i samo tragove nutrijenata, pa kuvanje s ovim uljem ne donosi veliku korist u poređenju s uljima koja imaju više nezasićenih masti, poput maslinovog ulja."

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()