Da li je supa od kostiju zaista lekovita?

Ili je u pitanju samo mit...

04.10.2025. 10:45
  • Podeli:
supa_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Supa od kostiju je sastavni deo i mnogih dijeta, pa se postavlja pitanje da li je zaista tako lekovita i delotvorna?

Supa od kostiju besprekorno spaja drevnu tradiciju i savremene vrednosti i veoma je cenjena zbog svojih hranljivih i lekovitih svojstava. Međutim, mnoge savremene koristi koje se pripisuju ovom jelu su teoretske i nisu uvek potkrepljene naučnim dokazima, a većina studija o zdravstvenim prednostima se fokusira na pojedinačne sastojke u čorbi.

Ipak, neki navodi su potkrepljeni naukom. U poslednjih nekoliko godina, istraživanja govore da supa od kostiju ima antiinflamatorna svojstva koja smanjuju simptome ulceroznog kolitisa. Hijaluronan i hondroitin sulfat u pileće-povrćnoj čorbi sa kostima usporavaju progresiju osteoporoze, nalazi su studije objavljena u magazinu Journal of Food Science.

Kako se priprema

Supa od kostiju je poseban oblik jela koji se priprema tako što se kosti goveđeg, ovčijeg, pilećeg, ćurećeg ili svinjskog mesa kuvaju u vodi 12 do 24 časa. Dobar deo tečnosti je bogat kolagenom i proteinima, kao i mikroelemenatima.

 Ovi nutrijenti su vitalni za zdravlje - kolagen obezbeđuje strukturu, podršku i snagu koži, mišićima, kostima i vezivnom tkivu, dok je protein ključan za izgradnju i obnavljanje mišića, kože i drugih tkiva, kao i za podršku imunitetu, regulisanje krvnog pritiska, zdravlje kostiju, osećaj sitosti i kontrolu težine.

"Što duže kuvate kosti i držite ih u čorbi, dobićete više proteina i kolagena iz kostiju", naglašavaju nutricionisti i dodaju da su tu i mikroelemenati, kao što su aminokiseline, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, selen, vitamin A i B. Takođe je niskokalorična - obično 50 do 80 kalorija po porciji, od čega je većina protein.

Koje su potencijalne zdravstevene koristi

Postoje razlozi da se veruje da konzumiranje supe od kostiju može pomoći zdravlju creva i crevnom mikrobiomu tako što štiti crevnu barijeru, kažu stručnjaci. 

Obloga creva pomaže varenje, a tokom vremena ona može oslabiti i dovesti do sindroma propustljivih creva. Pored toga, redovna konzumacija čorbe od kostiju može smiriti stomak i biti korisna kod upale", naglašavaju.

Neki minerali u supi, kao što su magnezijum, gvožđe i selen, pomažu imunitetu, zajedno sa aminokiselinama, pa ako je zima i želimo da podržimo svoj imunitet, ovo bi bilo korisno, jasni su nutricionisti. Pored toga, konzumiranje čorbe može pomoći kod mišićnih grčeva zbog elektrolita koje sadrži, kao i funkcije nervnog sistema i mišića.

Ono što mnoge zanima jeste koliko kolagen iz supe zapravo pomaže telu da obnovi svoj kolagen.

"Ova supe jeste bogata kolagenom, ali naučni dokazi o tome da konzumacija kolagena podstiče proizvodnju kolagena u telu su ipak ograničeni", ističu stručnjaci, a piše National Geographic.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()