Dijetetičari savetuju: Ova namirnica čini čuda za zdravlje srca

Uvrstite je u svoju ishranu

21.10.2025. 14:54
  • Podeli:
sočivo, supa od sočiva, varivo, hrana, pixabay-68f770628ca19.webp Foto: Pixabay

U hladnijim mesecima mnogi posežu za toplim, zasitnim jelima poput supa i variva koja pružaju osećaj udobnosti.

Osim što greju telo, supe mogu da budu i odličan način da se poveća unos povrća. Podaci Instacarta pokazuju da su zimski meseci period kada se najviše konzumiraju supe, a među najpopularnijima su pileća supa s rezancima i krem supe od piletine i pečuraka.

Ako je jedan od naših ciljeva zaštita zdravlja srca, postoji sastojak koji bi, prema rečima dijetetičara, trebalo češće dodavati u supe – sočivo.

"Biljni proteini su obično dobar izbor za one koji žele da smanje unos zasićenih masti", objašnjava dijetetičarka Mara Burogs za Parade.

Dodaje da se zasićene masti, koje se u velikim količinama nalaze u mesu i prerađenim proizvodima, povezuju s povećanjem LDL holesterola i rizikom od srčanih bolesti.

Dijetetičarka Ami Čo ističe da biljni proteini, uključujući sočivo, mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 27 odsto, te napominje:

"Sočivo je jedan od najboljih biljnih izvora gvožđa, što pomaže ljudima koji prate biljnu ishranu da unesu dovoljno tog minerala."

Sočivo je bogato vlaknima i antioksidansima

Sočivo je prirodno siromašno mastima, a sadrži uglavnom nezasićene masnoće koje doprinose zdravlju srca i mogu pomoći u regulaciji telesne težine. Burogs pojašnjava da sočivo sadrži i kalijum i magnezijum – elektrolite ključne za zdravlje srca i krvni pritisak.

"Kalijum pomaže telu da se oslobodi viška natrijuma, a magnezijum potpomaže kod širenja krvnih sudova", kaže ona.

Osim toga, sočivo je bogato folatom, koji je važan za zdravlje krvnih sudova i smanjenje rizika od moždanog udara.

Prema rečima dijetetičarki, sočivo koristi i celokupnom organizmu jer je bogato vlaknima i antioksidansima. Oko 200 grama sočiva sadrži približno 16 grama vlakana, što doprinosi zdravlju creva, boljoj probavi i pravilnom radu organa za varenje.

"Uključivanje biljnih namirnica bogatih proteinima, poput sočiva, pruža alternativni izvor proteina, uz dodatne koristi vlakana i antioksidansa za zdravlje srca", zaključila je Burogs.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()