Domaća jela iz bivše Jugoslavije koja su naše bake smatrale lekovitim

Neki se još uvek sećaju jela koja su zimi redovno bila na našim stolovima, a bake su tvrdile da donose zdravlje

22.10.2025. 13:40
  • Podeli:
sočivo, supa od sočiva, varivo, hrana, pixabay-68f770628ca19.webp Foto: Pixabay

Mnogi pamte kako su naše bake i mame pripremale „lekovite“ obroke koji nisu bili samo ukusni, već i hranljivi i okrepljujući. U to vreme mnogi lekovi nisu uvek bili dostupni, pa je hrana često bila prva pomoć kod raznih tegoba, piše Metropolitan.

Radilo se o jednostavnim jelima koja i danas mnogi obožavaju i koja se tokom zimskih meseci često ponovo nađu na našim stolovima.

Pileća supa

Smatrala se "prvom pomoći“ kod prehlade. Topla i hranljiva supa pomaže u smanjenju upala u telu, olakšava disanje i jača imunitet. Na prvo kijanje ili curenje nosa bake su brzo pripremale supu koja je sigurno umirila želudac i barem malo otvorila disajne puteve.

Kiseli kupus

Jelo bogato vitaminom C, naročito popularno tokom zimskih meseci. Verovalo se da čisti organizam, jača otpornost i vraća energiju posle bolesti. Danas ga rado jedemo na razne načine - u sarmi, kiselom kupusu sa mesom ali i kao prilog u salati.

Pihtije

Pihtije – mesni žele od svinjskih nogica, bogat kolagenom koji jača zglobove, kosu i kožu. Često se pripremala zimi i smatrala hranom koja "leči iznutra“. Iako je pomalo specifično jelo koje danas možda nije svima po ukusu, ništa ne smeta ako sebi s vremena na vreme priuštimo porciju, zar ne?

Pasulj sa suvim mesom

Klasično domaće jelo, simbol zime i snage. Bogato belančevinama i vlaknima, jača telo, podstiče varenje i daje dugotrajan osećaj sitosti. Smatralo se da vraća energiju i povećava otpornost na prehlade.

Sigurno bi se na spisku moglo naći još mnogo jela, ali navedena su među najpoznatijima. Važno je i danas, naročito zimi, paziti da naše telo dobije dovoljno vitamina, minerala i drugih materija potrebnih za očuvanje zdravlja.

Možda vredi pitati bake i majke za još neki recept — možda otkrijete gotovo zaboravljeno jelo koje ponovo zaslužuje svoje mesto na stolu.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()