Hrana za dug život: Moćne namirnice koje čuvaju creva, srce i šećer u krvi

Mnogi ih obožavaju

16.06.2025. 15:10
  • Podeli:
voće, maline, kupine, kruške, borovnice - shutterstock_1797543910-6808d694323d7.webp Foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da većina ljudi unosi znatno manje vlakana nego što je preporučeno – procenjuje se da čak 95 odsto populacije ne zadovoljava dnevne potrebe.

Prema rečima istraživačice i dijetetičarke dr. Emili Liming,  vlakna su povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka debelog creva. Takođe pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, produžavaju osećaj sitosti i podržavaju zdravu crevnu mikrofloru.

Istraživanja pokazuju da povećanje unosa vlakana za samo pet grama dnevno može značajno smanjiti rizik od prevremene smrti i doprineti dugovečnosti. Umesto svakodnevnog konzumiranja salata, dr. Liming preporučuje uključivanje sledećih namirnica u ishranu, uz naglasak na važnost doručka kao ključnog trenutka za unos vlakana.

Dakle, prema dijetetičarki, ovo su namirnice koje doprinose povećanju unosa vlakana i dugovečnosti:

Crni pasulj

"Crni pasulj je bogat vlaknima i jednim od najsnažnijih antioksidanasa – polifenolima", kaže dr. Liming za Vogue. Oko 170 grama dnevno povećava raznovrsnost crevnih bakterija i smanjuje upalu. Takođe sadrži prebiotička vlakna galakto-oligosaharide, koja ciljano hrane korisne bakterije.

Maline

Maline su ukusne i bogate vlaknima, pre svega zbog svojih semenki. Takođe su bogate antioksidansima i vitaminom C, a imaju malo šećera. Odlične su kao dodatak jogurtu, ovsenim pahuljicama ili kao samostalna užina.

Avokado

"Avokado sadrži više vlakana nego većina voća i povrća, a bogat je i zdravim mastima koje podržavaju metabolizam", ističe dr. Liming. Svakodnevna konzumacija avokada može povećati nivo zdravih masnih kiselina i produžiti osećaj sitosti.

Čia semenke

Čia semenke sadrže čak 34 grama vlakana na 100 grama, što ih čini jednim od najbogatijih izvora vlakana među semenkama.

"Pomešajte razne semenke i orašaste plodove i dodajte ih u slana ili slatka jela", savetuje dr. Liming. Mogu se posipati po salatama, dodati na tost s avokadom ili u jogurt sa bobičastim voćem.

"Ako ne možete da unesete dovoljno vlakana putem celovite hrane, kvalitetan dodatak može pomoći", kaže nutricionistkinja Meg Gerber. Ipak, preporučuje proizvode bez dodatog šećera, veštačkih boja i nepotrebnih sastojaka.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()