Jednostavna navika, čaša sveže ceđenog soka od šargarepe, mogla bi da pruži podršku u očuvanju zdravlja jetre i potencijalno pomogne u borbi protiv masne jetre
Foto: ShutterstockNaša jetra je filter tela, obrađuje nutrijente, razgrađuje toksine i reguliše masnoće. Kada se masnoće talože u jetri, njena funkcija može biti otežana.
Neke studije na životinjama su pokazale da redovan unos soka od šargarepe može pozitivno uticati na faktore povezane sa zdravljem jetre.
Na primer, kod pacova sa dijetom bogatom fruktozom, sok od šargarepe je doveo do smanjenja enzima koji ukazuju na oštećenje jetre i do poboljšanja profila masnih kiselina u jetri, iako masne naslage nisu značajno smanjene.
Kod ljudi, istraživanja su pokazala da redovan unos soka od šargarepe povećava ukupni antioksidativni kapacitet u krvi i smanjuje nivo lipoperoksidacije, procesa koji doprinosi oštećenju ćelija i može opteretiti jetru.
Ovi nalazi ne garantuju čuda, ali ukazuju da sok od šargarepe može imati zaštitnu, podržavajuću ulogu, naročito u kontekstu nezdrave ishrane ili već povišenog rizika od metaboličkih problema.

Ako želite da probate ovu naviku, možete:
Dakle, ovo nije magični lek, već potencijalno koristan dodatak zdravom načinu života, a uz to i ukusan.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







