Mladi luk je jedna od najzdravijih koju treba da jedete tokom proleća
Foto: PixabayMladi luk je odličan dodatak mnogim jelima, ali ga najčešće jedemo samo na Vaskrs. To je mnogo više nego samo dodatak prazničnoj trpezi, osim što je pun vitamina, ima i brojne zdravstvene prednosti, od antibakterijskih svojstava do smanjenja rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa, piše Netmeds.
Jedna šolja isečenog mladog luka daje vam oko 10% dnevnih potreba za vlaknima. Vlakna su izuzetno važna jer vam pomažu da se duže osećate sito, podržavaju redovno varenje i pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola. Pored toga, hrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, bolesti srca, pa čak i određenih oblika raka.
Kao i drugi članovi porodice alijuma, poput belog luka i praziluka, sadrži alicin - biljno jedinjenje koje ne samo da im daje karakterističan miris i ukus, već i potencijalno blokira rast ćelija raka. Njegov efekat na rak želuca je najviše istražen, ali naučnici i dalje pokušavaju da otkriju tačan mehanizam. Spekuliše se da alicin može da uspori rast tumora i sprečiti ćelije da postanu kancerogene.

Mladi luk ima dugu istoriju upotrebe u narodnoj medicini, baš kao i njegov rođak beli luk. Njegova prirodna jedinjenja imaju sposobnost da se bore protiv bakterija, gljivica i virusa. Naučna istraživanja pokazuju da ekstrakti nekih vrsta luka mogu u visokim koncentracijama da zaustave rast opasnih bakterija poput salmonele i E. coli. Iako antibiotike nećemo zameniti zelenim lukom, redovna konzumacija svakako može dati dodatni podsticaj vašim odbrambenim mehanizmima.
Znate one "slobodne radikale“ koje svi pominju kada pričaju o starenju i bolesti? Pa mladi luk zna kako da se nosi sa njim. Pun je antioksidanata, posebno flavonoida i polifenola koji neutrališu ove štetne molekule i tako štite vaše ćelije od oštećenja. Antioksidansi su ključni u prevenciji hroničnih bolesti poput raka, srčanih bolesti i starenja mozga.
Sadrži vitamin C, za koji je poznato da jača imuni sistem i pomaže u odbrani od svakodnevnih infekcija. Pored toga, tu je i kvercetin flavonoid koji dodatno pojačava antiinflamatorne efekte i može pomoći vašem telu da efikasnije reaguje na viruse i bakterije.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







