Gasovi su uglavnom bezazleni, ali ako ih je previše ili su stalno prisutni, to može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema
Foto: ProfimediaIspuštanje gasova je normalna stvar. Prosečan čovek to učini pet do 15 puta dnevno. Zapravo, ako imate mnogo gasova nekog dana, to može biti znak da vam je varenje dobro - naravno, ako zanemarimo propratnu neprijatnost i sramotu.
To je zato što su namirnice koje izazivaju gasove obično zdrave za srce, jer su bogate vlaknima i složenim ugljenim hidratima koje telo ne može lako da razgradi, ali mogu bakterije u vašim crevima.
Dakle, koje namirnice izazivaju gasove, koje uzrokuju neprijatan miris, i kada je vreme da se obratite lekaru?
Masne namirnice usporavaju varenje, zbog čega se duže zadržavaju u crevima, gde se fermentišu i razvijaju neprijatan miris.
Masne vrste mesa su dvostruko nezgodnije jer su bogate aminokiselinom metioninom, koja sadrži sumpor.
Crevne bakterije razlažu sumpor na vodonik-sulfid, gas koji ima karakterističan miris pokvarenih jaja, što dodatno pojačava miris gasova nastalih iz drugih namirnica koje ste pojeli, uključujući i meso.
Mahunarke su bogate vlaknima, ali sadrže i rafinozu – trisaharid sastavljen od galaktoze, fruktoze i glukoze – koji naše telo teško vari.
Zbog toga ti šećeri stižu do crijeva, gdje ih bakterije razgrađuju za energiju, proizvodeći gasove poput vodonika, metana i sumpora neprijatnog mirisa.
Suprotno uvreženom mišljenju, sama jaja ne izazivaju gasove kod većine ljudi. Međutim, i ona sadrže metionin sa sumporom.
Ako ne želite gasove neprijatnog mirisa, izbegavajte da jaja jedete sa namirnicama koje nadimaju, poput mahunarki i masnog mesa. Ako vas jaja nadimaju, moguće je da imate intoleranciju ili alergiju na njih.
Crni i beli luk, artičoke i praziluk sadrže fruktane – vrstu ugljenih hidrata koji mogu izazvati gasove i nadimanje.
Kravlje i kozje mleko, kao i mlečni proizvodi, sadrže laktozu – šećer koji može da izazove nakupljanje gasova.
Oko 65% odraslih ljudi u svetu ima neki stepen intolerancije na laktozu, pa konzumiranje mlečnih proizvoda može dovesti do gasova i nadutosti.
Fruktani i vlakna koja izazivaju gasove nalaze se i u žitaricama poput ovsa i pšenice.
Hleb, tjestenina i integralne žitarice mogu izazvati gasove, a ako imate intoleranciju na gluten (prisutan u pšenici, ječmu i raži), nadimanje i gasovi će biti još izraženiji.
Kupus, brokoli, karfiol, prokelj, kelj i drugo zeleno lisnato povrće ima mnogo vlakana koja bakterije u crevima rado razgrađuju, proizvodeći gasove.
Mnoge kupusnjače sadrže i sumpor, što dodatno pojačava neprijatan miris.
Jabuke, mango i kruške bogati su fruktozom, a neke sorte imaju i mnogo vlakana.
Mnogima je teško da svare fruktozu, pa se javljaju gasovi. Ipak, intolerancija na fruktozu je ređa nego intolerancija na laktozu.
Gasovi su uglavnom bezazleni, ali ako ih je previše ili su stalno prisutni, to može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Tada je najbolje obratiti se lekaru.
Voće, povrće i mahunarke izazivaju gasove, ali njihova korist za zdravlje daleko je veća od te neugodne pojave. Ako niste navikli na hranu bogatu vlaknima, postepeno je uvodite u ishranu.
Pijte dovoljno vode – hidratacija smanjuje rizik od zatvora, a time i od gasova. Izbegavajte previše gaziranih pića, brzo jedenje i žvakaće gume, jer unosite vazduh koji takođe mora izaći.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







