Vrsta salate koju odaberete može značajno uticati na kvalitet vašeg obroka jer donosi različite hranljive materije, ukuse i teksture.
Foto: ShutterstockSalata je jedan od najlakših i najukusnijih načina da dobijete najmanje pet porcija voća i povrća dnevno.
Lisnato povrće nije samo bogato hranljivim materijama, već se može pripremiti na mnogo različitih načina.
Možete eksperimentisati sa prelivima i tako imati zanimljivije zdrave obroke, piše nutricionistkinja Ejmi Dejvis za Real Simple.
Iako su sve vrste lisnatog povrća zdrave, ovih sedam se izdvajaju po svom bogatstvu hranljivim materijama i pozitivnim efektima na zdravlje.
"Puterica je bogata kalijumom i vitaminima A i C", objašnjava Dejvis. Kao i mnoge druge vrste zelene salate, sadrži puno vode. Ovi hranljivi sastojci podržavaju zdravlje srca, imunitet, oči i ćelije i održavaju vas hidriranim.
Iako se ova salata često ne smatra posebno hranljivom, to nije sasvim tačno.
"Ajsberg salata je poznata po velikom sadržaju vode, ali sadrži i vitamine A i K“, objašnjava Dejvis.

Na primer, jedna šolja iseckane zelene salate ajsberg pokriva 40 odsto dnevnih potreba za vitaminom A, a sadrži i lutein i zeaksantin, koji pomažu zdravlju očiju.
Zbog velikih i čvrstih listova, mnogi je koriste kao zamenu za hleb u niskokaloričnim sendvičima.
Spanać se smatra izuzetno hranljivim povrćem, bogatim antioksidansima i vitaminom K, kao i vitaminom A i folatom“, rekao je Dejvis.

Pored toga, spanać je bogat vodom, gvožđem i kalijumom, što pomaže u održavanju energije i hidratacije, i podržava zdravlje krvi, očiju i srca.
Idealan je za salate sa bobičastim voćem, ali je ukusan i u smutijima, u raznim kombinacijama sa testeninom, jelima sa jajima, supama i čorbama.
"Rukola je zelena salata bogata vitaminom C, kalcijumom i nitratima zdravim za srce. Ima blago začinjen ukus. Rukolu možete koristiti umesto bosiljka ili kao osnovu za jednostavnu salatu sa limunom, maslinovim uljem i parmezanom“, dodao je Dejvis.

Ova salata je takođe bogata vitaminom A i biljnim jedinjenjima koja podržavaju zdravlje očiju, kostiju, srca i imuniteta.
Radič je zelena salata intenzivnog ukusa, poznata po karakterističnoj gorčini koju mnogi vole.
"Radič je bogat kalijumom, vitaminom K i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upale i pozitivno utiču na zdravlje mozga“, objašnjava Dejvis.
Kelj je bogat vitaminima K i C, koji doprinose zdravlju krvi i imuniteta, luteinom za zdravlje očiju i glukozinolatima“, kaže Dejvis.
Kelj je bogat značajnim količinama kalcijuma i kalijuma, što doprinosi zdravlju kostiju i srca.

Sličan je spanaću po tome što ga možete jesti sirovog, lagano kuvanog i kuvanog do kraja, prenosi Net.hr.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







