Nutricionisti: Ovo su najzdravije vrste lisnatog povrća

Vrsta salate koju odaberete može značajno uticati na kvalitet vašeg obroka jer donosi različite hranljive materije, ukuse i teksture.

05.02.2025. 16:25
  • Podeli:
zeleno povrće, lisnato povrće - shutterstock-65b3e1b27ed68.webp Foto: Shutterstock

Salata je jedan od najlakših i najukusnijih načina da dobijete najmanje pet porcija voća i povrća dnevno.

Lisnato povrće nije samo bogato hranljivim materijama, već se može pripremiti na mnogo različitih načina.

Možete eksperimentisati sa prelivima i tako imati zanimljivije zdrave obroke, piše nutricionistkinja Ejmi Dejvis za Real Simple.

Najzdravije vrste lisnatog povrća

Iako su sve vrste lisnatog povrća zdrave, ovih sedam se izdvajaju po svom bogatstvu hranljivim materijama i pozitivnim efektima na zdravlje.

Salata puterica

"Puterica je bogata kalijumom i vitaminima A i C", objašnjava Dejvis. Kao i mnoge druge vrste zelene salate, sadrži puno vode. Ovi hranljivi sastojci podržavaju zdravlje srca, imunitet, oči i ćelije i održavaju vas hidriranim.

Ajsberg salata

Iako se ova salata često ne smatra posebno hranljivom, to nije sasvim tačno.

"Ajsberg salata je poznata po velikom sadržaju vode, ali sadrži i vitamine A i K“, objašnjava Dejvis.

Foto: Pixabay

Na primer, jedna šolja iseckane zelene salate ajsberg pokriva 40 odsto dnevnih potreba za vitaminom A, a sadrži i lutein i zeaksantin, koji pomažu zdravlju očiju.

Zbog velikih i čvrstih listova, mnogi je koriste kao zamenu za hleb u niskokaloričnim sendvičima.

Spanać

Spanać se smatra izuzetno hranljivim povrćem, bogatim antioksidansima i vitaminom K, kao i vitaminom A i folatom“, rekao je Dejvis.

Foto: Pixabay

Pored toga, spanać je bogat vodom, gvožđem i kalijumom, što pomaže u održavanju energije i hidratacije, i podržava zdravlje krvi, očiju i srca.

Idealan je za salate sa bobičastim voćem, ali je ukusan i u smutijima, u raznim kombinacijama sa testeninom, jelima sa jajima, supama i čorbama.

Rukola

"Rukola je zelena salata bogata vitaminom C, kalcijumom i nitratima zdravim za srce. Ima blago začinjen ukus. Rukolu možete koristiti umesto bosiljka ili kao osnovu za jednostavnu salatu sa limunom, maslinovim uljem i parmezanom“, dodao je Dejvis.

Foto: Pixabay

Ova salata je takođe bogata vitaminom A i biljnim jedinjenjima koja podržavaju zdravlje očiju, kostiju, srca i imuniteta.

Radić

Radič je zelena salata intenzivnog ukusa, poznata po karakterističnoj gorčini koju mnogi vole.

"Radič je bogat kalijumom, vitaminom K i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upale i pozitivno utiču na zdravlje mozga“, objašnjava Dejvis.

Kelj

Kelj je bogat vitaminima K i C, koji doprinose zdravlju krvi i imuniteta, luteinom za zdravlje očiju i glukozinolatima“, kaže Dejvis.

Kelj je bogat značajnim količinama kalcijuma i kalijuma, što doprinosi zdravlju kostiju i srca.

Foto: Pixabay

Sličan je spanaću po tome što ga možete jesti sirovog, lagano kuvanog i kuvanog do kraja, prenosi Net.hr.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()