Nutricionisti savetuju: Ovo je najbolji doručak za stabilan nivo šećera u krvi

Kombinuje proteine, zdrave masti i malo ugljenih hidrata

15.04.2025. 08:05
  • Podeli:
doručak hrana-6620e88950f5e.webp Foto: Pixabay

Insulinska rezistencija, stanje u kojem ćelije ne reaguju pravilno na insulin, često prethodi razvoju dijabetesa tipa 2. Posebno zabrinjava to što osobe s predijabetesom imaju znatno veći rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Ali ima i dobrih vesti – insulinska rezistencija može da se preokrene. Promenom ishrane i načina života moguće je sprečiti razvoj dijabetesa. A jedan od najboljih koraka za početak jeste – doručak.

Kako ishranom preokrenuti insulinsku rezistenciju?

Prema rečima dr Grejema Simpsona, ishrana igra ključnu ulogu u kontroli insulinske rezistencije. Iako su fizička aktivnost, dodaci ishrani, san i upravljanje stresom takođe važni, ono što jedemo – posebno ugljeni hidrati – ima najveći uticaj na lučenje insulina, prenosi Index.

Ne postoji univerzalna dijeta. Mediteranska, keto, veganska, vegetarijanska ili ishrana s niskim unosom ugljenih hidrata – sve mogu pomoći, sve dok omogućavaju stabilan nivo šećera i insulina u krvi. Ključno je izbegavati zaslađene napitke, beli hleb, peciva, beli pirinač i testeninu, piše Parade.

Šta doručkovati?

Nutricionistkinja Tobi Smitson iz Američke dijabetološke asocijacije savetuje doručak koji kombinuje:

  • Proteine s malo masti (npr. jaja, posni sir, tofu)
  • Zdrave masti (npr. avokado, orašasti plodovi)
  • Ugljene hidrate bogate vlaknima (npr. integralni tost, sveže voće, pasulj)

Vlakna usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Za one koji žele minimalan unos ugljenih hidrata za doručak, dobar izbor je omlet punjen povrćem, poput pečene paprike.

Dr Simpson dodaje da su za jutro najbolji izbor namirnice s niskim glikemijskim indeksom: jaja, avokado, običan jogurt, sveži sir, orašasti plodovi, semenke i meso poput slanine i kobasica – jer minimalno podižu nivo insulina.

S druge strane, savetuje izbegavanje žitarica za doručak (osim onih s vrlo niskim udelom ugljenih hidrata), mafina, sokova i zaslađenih kafa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()