Glavni sastojak kuhinjske soli je natrijum, iz natrijum-hlorida, koji može imati negativno dejstvo na stanje ljudskog organizma
Osim što zadržava vodu i otežava proces mršavljenja, so može da doprinese pogoršanju stanja srca.
Glavni sastojak kuhinjske soli je natrijum, iz natrijum-hlorida, koji može imati negativno dejstvo na stanje ljudskog organizma.
Utvrđeno je da ljudi sa natrijumom na gornjoj granici normalnog raspona imaju znatno veću verovatnoću da razviju visok krvni pritisak i srčanu insuficijenciju, dve najčešće hronične bolesti kako starimo.
Obavljena je studija na Univerzitetu Bar-Ilan u Izraelu tokom koje je pronađena veza između nivoa natrijuma i ozbiljnih srčanih oboljenja. Rezultati su nedavno objavljeni u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju.
Natrijum, koji se rutinski testira standardnim analizama krvi, dugo se smatrao normalnim u rasponu od 135 do 146 mmol/l.
Ova studija dovodi u pitanje tu pretpostavku, i sugeriše da postoji jaka, dugoročna veza između viših nivoa natrijuma i kardiovaskularnog rizika, čak i među onima koji se inače smatraju zdravima.
Prevencija je ipak jednostavna. Smanjen unos soli i više vode uradiće posao. Lekari savetuju da se pridržavamo ovoga i u mladosti kako ne bismo otežali sopstveno starenje.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.