Iako možda nisu na vrhu liste omiljenih jela, kad je zdravlje srca u pitanju, prokelj zaslužuje posebno mesto na tanjiru
Foto: PixabayKardiolog Karl Lavi i dijetetičarka Elana Natker slažu se da je prokelj često zanemaren, a izuzetno koristan za zdravlje.
Zašto je prokelj dobar za srce?
Jedna šoljica kuvanog prokelja sadrži oko 6 grama vlakana, što pomaže u održavanju zdrave probave, ali i smanjuje krvni pritisak - zahvaljujući uticaju na crevne bakterije koje proizvode korisne masne kiseline.
Prema dijetetičarki Elani Natker, vitamin K igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja arterija. Međutim, ako uzimate lekove za razređivanje krvi, obavezno se posavetujte s lekarom pre povećanja unosa.
Za razliku od štetnih nitrata iz prerađene hrane, prirodni nitrati iz povrća poput prokelja podstiču proizvodnju azotnog oksida – jedinjenja koje opušta krvne sudove i poboljšava cirkulaciju, piše EatingWell.
Jedna šoljica kuvanog prokelja osigurava gotovo ceo dnevni unos ovog antioksidansa, koji smanjuje oksidativni stres i podstiče zdravlje krvnih sudova.

Prokelj je i dobar izvor kalijuma koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska, posebno važnog u ishrani bogatoj natrijumom.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







