"Ovo je najgore meso koje možete da stavite na roštilj"

Postoje zdravije alternative

30.04.2025. 11:17
  • Podeli:
roštilj, piletina, pileći batak, meso, pixabay-66054773c9534.webp Foto: Pixabay

Prvi maj je praznik koji se tradicionalno slavi uz visokokaloričnu hranu, a na šta bi posebno trebalo obratiti pažnju?

U četvrtak slavimo Prvi maj, praznik koji je nemoguće zamisliti bez visokokaloričnih gurmanluka.

Međutim, sve može i na zdraviji način, a da istovremeno bude jednako ukusno.

Nutricionista Ana Banduka Todorović je govorila o tome kako da jela za Prvi maj budu zdravija.

Ona je na početku izdvojila specijalitete koji najmanje prijaju našem organizmu, ma koliko prijali gurmanu u nama.

"Najmanje zdravo što se priprema u toku praznika su kobasice i mleveno meso čiji sastav ne znamo, jer su to najčešće već formirane smese za roštilj u kojima se uobičajeno mogu naći i dodaci – so, poboljšivači ukusa... Tu su i razne salate koje u sebi imaju majonez i generalno roštilj sosovi", istakla je Ana Banduka Todorović za Blic.

Zdravije alternative

Ono što se najčešće priprema za Prvi maj s vremenom je postalo tradicija, pa se može pomisliti da će se stare navike teško promeniti. Ima li praznika bez roštilja i pikantnih preliva, pitaće se neki.

Ima, a ima i jednostavnog načina, jer su dovoljne male promene u ishrani da jela budu daleko zdravija. 

"Zdravije varijante su uglavnom salatni prelivi na bazi hladno ceđenog maslinovog ulja, limuna i grčkog jogurta, sa dodatkom začinskog bilja, kao što je origano, bosiljak, vlašac, koji poboljšavaju varenje", objasnila je ona.

Ako ipak preterate

Ukoliko ne želite da odustanete od omiljenog načina pripreme hrane ili ako preterate sa jelom, povedite računa o ishrani u danima posle praznika.

"Sve u čemu se preterivalo treba svesti na najmanju moguću meru, bilo da je reč o testu, kolačima, salatama sa prelivima, velikim količinama mesa i alkohola. Predlog je da jedan obrok dnevno bude "jači", sa gurmanlucima, da se za doručak popije neki detoks sok ili čaj, a da salata od svežeg sezonskog povrća (zelena salata, mladi luk, rotkvice, mlada šargarepa, spanać...) i malo nemasnog sira ili jogurta bude večera. Čorba od karfiola, brokolija, šargarepe, graška je takođe dobar izbor za poslednji obrok", posavetovala je nutricionistkinja.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()