Ovo je najzdravija riba iz konzerve: Pravo je blago za organizam, ali ne smeju svi da je jedu

Najzdravija riba u kontervi je sardina, ali se ova riba ne preporučuje svima

13.03.2025. 11:47
  • Podeli:
sardina u konzervi, riba, pixabay 2-668e5db5a39b5.webp Foto: Pixabay

Kada je reč o ribi iz konzerve, možda i najčešće jedemo tunjevinu, ali najzdravija riba iz konzerve je ipak sardina.

"Uvek se preporučuje da se tunjevina ograniči zbog žive. Tuna živi duže od mnogih drugih riba i jede manje ribe koje su već kontaminirane živom, u procesu koji se naziva bioakumulacija. To znači da sadrži veće nivoe žive od mnogih drugih riba", kaže Rebeka Mekmanamon, registrovani dijetetičar.

Odlična je za zdravlje srca i mozga 

Ako želite više masti da unosite u svoj organizam, onda bi trebalo da se okrenete sardini.

Skromna sardina je izbor broj jedan, prema stručnjacima, delom i zato što je jedna od riba sa najnižim sadržajem žive koju možete kupiti.

I u nutritivnom smislu je pobednik: ne samo da je jedan od najvećih izvora omega-3 masnih kiselina koje su odlične za zdravlje srca i mozga od svih konzerviranih riba, već je, zbog jestivih mekih kostiju, odličan izvor kalcijuma, koji su potrebni telu za zdrave kosti, mišiće i zube.

Ove male ribe takođe sadrže vitamin D i fosfor (dobar za jake kosti i zube), vitamin B12 i holin (za zdrav nervni sistem), selen i cink (za imuni sistem), gvožđe (za stvaranje crvenih krvnih zrnaca) i kalijum (za zdravlje srčanih mišića). Isto tako, sadrže dosta proteina - 22,6 grama proteina u svakoj konzervi, prenosi Telegraph.

Ko ne sme da jede sardine?

Zbog masnoće, ali i drugih sastava, sardina se ipak ne preporučuje svima. Recimo, kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u njima.

Masne ribe kao što su sardine i inćuni imaju visok sadržaj purina. Ako imate giht, možete pronaći druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete uzimati dodatke ribljeg ulja ili jesti ribu sa belim mesom kao što je bakalar.

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od stvaranja kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u vašem urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu, prenosi Webmd.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()