Ovo je najzdravija žitarica: Smanjuje nivo šećera u krvi

Nutricionisti je savetuju ako imate dijabetes ili problem sa šećerom

02.05.2025. 18:27
  • Podeli:
pšenica, žito, žitarice, hleb, pixabay-66c4511b1a065.webp Foto: Pixabay

Ako imate dijabetes ili problema sa šećerom, ne morate nužno u potpunosti izbegavati ugljene hidrate, već odabrati prave ugljene hidrate koji zapravo mogu sniziti nivo šećera u krvi.

Kao jednu takvu odličnu namirnicu, nutricionisti su za portal Eating Well izdvojili ječam.

Ječam je celovita žitarica bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Njegov visok udeo topljivih vlakana doprinosi stabilnijem nivou šećera u krvi. Prema istraživanjima, osobe koje redovno konzumiraju celovite žitarice imaju čak 29 posto manji rizik od razvoja dijabetesa, prenosi Eating Well.

Za najbolji efekat preporučuje se konzumacija celovitog, a ne poliranog ječma, jer poliranjem žitarica dolazi do gubitka dela vlakana i hranljivih tvari. Kako bi dodatno objasnili koristi ječma, nutricionisti su naveli zašto je dobar.

Celovita žitarica

Celovita žitarica sadrži sve delove biljke: ovojnicu, klicu i endosperm. Konzumiranjem celog zrna unosimo vlakna, antioksidanse, B vitamine i zdrave masti. Ova kombinacija nutrijenata posebno je korisna za prevenciju i kontrolu dijabetesa.

Kod osoba sa dijabetesom zabeležen je i pozitivan efekat zamene rafiniranih žitarica celovitim – njihovi nivoi hemoglobina A1C, pokazatelja dugoročne kontrole šećera u krvi, značajno su se smanjili, prenosi Eating Well.

Bogato topljivim vlaknima

Ječam sadrži i topljiva i netopljiva vlakna, ali su topljiva vlakna posebno važna za kontrolu šećera. Ona usporavaju probavu i stvaraju gust gel u crevima, što smanjuje apsorpciju glukoze.

Jedna od najpoznatijih vrsta topljivih vlakana je beta-glukan. Iako se često povezuje sa zobi, ječam je takođe bogat njime. Istraživanja su pokazala da konzumacija 5 grama beta-glukana dnevno tokom 12 nedelja može značajno poboljšati nivo hemoglobina A1C. Takođe, beta-glukan iz ječma može pomoći u kontroli šećera nakon obroka i smanjiti apetit.

Izvor antioksidanasa

Hronična upala i dijabetes međusobno su povezani, upala može povećati rizik od dijabetesa, a dijabetes može pogoršati upalne procese. Hrana bogata antioksidansima, poput celovitih žitarica, može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za upale.

Ječam je bogat fitokemikalijama poput fenolnih kiselina, flavonoida, fitosterola i tokola (oblik vitamina E), koji svi imaju antioksidativno delovanje i mogu pomoći u smanjenju kroničnih upala.

Može se iskoristiti na više načina

Ječam je pristupačna i svestrana namirnica koja se može koristiti u raznim jelima, od supa do salata. Dodajte ga u supe zajedno sa pasuljem za veći unos vlakana ili zamenite testeninu ječmom u klasičnim receptima. Njegova specifična konzistencija i blagi ukus čine ga odličnim izborom i za salate od celovitih žitarica.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()