Ovo povrće topi masnoću sa jetre: Već posle tri meseca vide se prvi rezultati

Najbitnije je unositi dovoljno hranjivih stvari

10.10.2025. 12:49
  • Podeli:
shutterstock_2372927455 zamrznuto povrće led zamrzivač hrana-689afb77c6d72.webp Foto: Shutterstock

Pravilna ishrana, bogata određenim vrstama povrća, može značajno pomoći u smanjenju masnoće i podstaći bolju funkciju jetre.

 Povrće je bogato antioksidansima, vlaknima i vitaminima - ključnim hranljivim materijama koje štite ovaj vitalni organ i poboljšavaju njegovu učinkovitost.

Za optimalne rezultate i dobro zdravlje jetre, uravnotežena ishrana trebala bi biti praćena redovnom telesnom aktivnošću ti ograničenim unosom šećera i zasićenih masti.

Ovo je pet vrsta povrća koje, uz propisanu terapiju i ostale zdrave navike, mogu ublažiti simptome masne jetre u roku od tri meseca.

Spanać

Bogatom kombinacijom antioksidansa i vitamina E i C, spanać štiti ćelije jetre od oštećenja i upala. Njegov visok sadržaj vlakana pomaže telu da apsorbuje manje masnoće i podstiče bolju probavu. Naučna istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija spanaća dovodi do smanjenog nakupljanja masnoće u jetri i do bolje regulacije jetrenih enzima.

 

Brokoli

Brokoli sadrži glukozinolate, prirodne spojeve koji pomažu jetri da se detoksikuje i smanji nivo masnoće. Njegov unos smanjuje oksidativni stres i upalu, ključne faktore u razvoju masne bolesti jetre.

 

Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija brokolija smanjuje rizik od bakterijskih infekcija, čime se poboljšava probava i opšte zdravlje jetre. Osim toga, brokoli doprinosi stvaranju uravnotežene crevne flore, što pomaže u regulisanju telesne mase i smanjenju nakupljanja masti.

Kelj

Kelj je bogat antioksidansima, vlaknima i magnezijumom, materijama koje direktno doprinose zdravlju jetre. Hranljive materija iz kelja poboljšavaju osetljivost na insulin i smanjuju skladištenje masnoće, što je ključno u borbi protiv masne jetre.

 

Šargarepa

Šargarepa je izvrstan izvor beta-karotena koji telo pretvara u vitamin A, ključan za obnavljanje tkiva jetre i usporavanje napredovanja bolesti. Njen visok sadržaj vlakana pomaže u regulaciji šećera i masnoće u krvi, dok protivupalna svojstva smanjuju upalu jetre.

Kako se hraniti zdravo?

Stručnjaci preporučuju izbegavanje jednostavnih šećera, posebno fruktoze iz gaziranih pića, slatkiša i industrijski prerađene hrane, kao i trans-masti, prekomerne količine crvenog mesa i alkohola.

Fokusirajte se na konzumaciju povrća, celovitih žitarica, mahunarki i zdravih masti poput maslinovog ulja, avokada i omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u plavoj ribi, lanu i orasima.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()