Pistaći jesu zdravi, ali se ne preporučuju svima

Mnogima omiljena grickalica ima i svoja ograničenja zbog sadržaja soli i masti

13.04.2025. 18:00
  • Podeli:
shutterstock Pistaći-67d40bc24a596.webp Foto: Shutterstock

Pistaći su orašasti plodovi koje mnogi vole da grickaju, ali je poznato da su veoma slani i sadrže masnoće. Postavlja se pitanje koliko je često zdravo jesti pistaće, odnosno koliko često jedenje ove vrste orašastih plodova utiče na organizam. Dijetetičarka Sara Glinski za "Eat This, Not That“ otkrila je više o tome.

Koje prednosti su povezane sa jedenjem pistaća?

Pistaći imaju mnoge potencijalne zdravstvene prednosti. Iako su visokokalorični zbog sadržaja masti, takođe su bogati proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima i imaju malo zasićenih masti, što ih čini zdravim izborom kao deo uravnotežene ishrane.

Dijetetičarka ističe da konzumacija pistaća može pomoći u kontroli šećera u krvi. Ona ističe da je "sistematski pregled i metaanaliza iz 2020. otkrili da je konzumacija pistaća povezana sa značajnim smanjenjem nivoa šećera u krvi natašte i poboljšanjem osetljivosti na insulin“.

Ona je takođe istakla da je "metaanaliza iz 2023. godine otkrila da konzumacija pistaća može pozitivno da utiče na profile lipida (masti u krvi, poput holesterola i triglicerida) i može da zaštiti od srčanih oboljenja”.

Konkretno, otkrili su da je konzumacija pistaća povezana sa značajnim smanjenjem ukupnog holesterola, LDL (lošeg) holesterola i triglicerida.

Na šta treba obratiti pažnju kada se pistaći često jedu?

Iako pistaći imaju mnoge zdravstvene prednosti, postoje neki potencijalni nedostaci kojih treba biti svestan.

"Sami po sebi, pistaći sadrže relativno malu količinu natrijuma; međutim, količina natrijuma koju konzumiramo se brzo povećava ako pojedete više od četvrtine šolje. Moguće je prejedanje i konzumiranje više od jedne porcije, pa obratite pažnju na veličinu porcija dok grickate“, savetuje dijetetičar.

Osim što su slani, pistaći sadrže i dosta kalorija. Glinski ističe da "iako su masti u pistaćima uglavnom mono- i polinezasićene masti koje su zdrave za srce, jedenje velikih porcija može značajno povećati vaš dnevni unos kalorija."

Takođe, oni koji imaju problema sa bubrezima treba da budu oprezni sa konzumacijom pistaća.

"Pistaći takođe sadrže veliku količinu fosfora. Iako to nije problem za većinu ljudi, prekomerni unos fosfora može da izazove probleme osobama sa bubrežnim oboljenjima“, objašnjava dijetetičar.

Baš kao i ljudi sa bubrežnim problemima, osobe koje pate od sindroma iritabilnog creva možda žele da izbegnu jedu pistaće. Ova vrsta orašastih plodova ima visok sadržaj FODMAP-a, vrste ugljenih hidrata koju ljudi ne vare.

Prekomerna količina ove vrste ugljenih hidrata u organizmu ostaje "netaknuta“, fermentišu ga crevne bakterije, što dovodi do stvaranja gasova, nadimanja i potencijalnih promena u pražnjenju creva, prenosi Index.hr.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()