Preduzmite nešto ako vam je zdravlje prioritet: Šest razloga zašto kefir treba uvrstiti u ishranu

Reč je o superhrani koja pruža niz zdravstvenih koristi

31.12.2024. 13:49
  • Podeli:
kefir jogurt mleko shutterstock_1189294489-65ec5505959c8.webp Foto: Shutterstock

Kefir se dobija od fermentisanog mleka i spada u kategoriju takozvane superhrane jer je bogat vitaminima, mineralima i hranljivim materijama.

Već dugo se smatra vrednim dodatkom ishrani jer sadrži probiotike i postbiotike koji poboljšavaju zdravlje creva i pružaju niz drugih zdravstvenih koristi.

Kefir je superhrana jer sadrži:

  • Kalcijum
  • Magnezijum
  • Proteine
  • Riboflavin (vitamin B2)
  • Vitamin B12
  • Vitamin D

Pored toga, kefir ima i druge prednosti:

Podržava zdravlje creva

Naš sistem za varenje je dom bogatog sveta mikroorganizama kao što su bakterije, gljivice i virusi.

Neki su štetni, dok drugi pomažu varenju i stvaraju korisne supstance.

Kada se loše bakterije nekontrolisano razmnožavaju, ravnoteža mikrobioma je poremećena, što može izazvati:

  • Bolove u stomaku
  • Nadutost
  • Zatvor
  • Dijareju
  • Gasove

Kefir sadrži oko 12 aktivnih probiotičkih jedinjenja.

Konzumiranje hrane bogate probioticima i postbioticima, kao što je kefir, doprinosi povećanju dobrih bakterija u crevima.

Oni kontrolišu štetne bakterije i podržavaju zdravlje creva.

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje kefira pozitivno utiče na mikrobiom, smanjujući simptome upalnih bolesti creva i hroničnog zatvora, piše Best Life.

Jača kosti

Jake kosti su neophodne za aktivan život, posebno kako starimo i gubimo koštanu masu.

Kefir sadrži važne hranljive materije za izgradnju i regeneraciju kostiju:

  • Kalcijum: osnovni mineral za snagu kostiju, koji telo ne može da proizvede samo.
  • Vitamin D: Neophodan za apsorpciju kalcijuma.
  • Fosfor: Mineral koji zajedno sa kalcijumom doprinosi izgradnji kostiju.
  • Magnezijum: Jača strukturu kostiju.
  • Vitamin K: Nalazi se u kefiru punomasnog mleka i učestvuje u procesima vezanim za kosti.

Suzbija loše bakterije

Kefir se bori protiv patogenih bakterija kao što su E. coli i salmonela. U laboratorijskim studijama pokazalo se da je efikasan kao i antibiotici.

Osim što uništava štetne mikroorganizme u crevima, kefir pomaže u zaštiti zuba od bakterija koje izazivaju karijes. Jedna stomatološka studija pokazala je da je kefir efikasan kao i fluor u smanjenju rizika od karijesa.

Održava mišiće zdravim

Proteini u kefiru pomažu u izgradnji i obnavljanju mišića. Iako sadrži manje proteina od grčkog jogurta, kefir ima više proteina nego jaje.

Takođe je bogat magnezijumom, važnim za funkciju mišića, i fosforom, koji podržava rast i regeneraciju tkiva.

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Za osobe sa dijabetesom tipa 2, kefir može biti koristan deo ishrane jer pomaže u održavanju stabilnog nivoa glukoze.

Jedna studija je pokazala da konzumacija pola litra kefira dnevno doprinosi boljoj kontroli nivoa šećera u krvi.

Ublažava stres

Kefir može pomoći u stresnim situacijama, pokazuju naučna istraživanja.

Probiotički napitak menja sastav crevnih bakterija, povećavajući broj onih koje proizvode gama-aminobuternu kiselinu (GABA).

Ova aminokiselina smiruje mozak i pomaže u opuštanju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari (0)