Naučnici su analizirali prehrambene navike i uzorke urina 1.407 tinejdžera
Foto: ProfimediaNaučna studija pokazuje da česta konzumacija veštačkih zaslađivača - poput onih koji se nalaze u bezalkoholnim pićima i žvakaćim gumama - može uticati na raniji početak puberteta kod dece, što sa sobom nosi niz zdravstvenih rizika, prenosi T portal.
Studija koju su sproveli naučnici sa Medicinskog univerziteta u Tajpeju na Tajvanu ukazuje na moguću vezu između unosa zaslađivača kao što su aspartam i sukraloza i pojave takozvanog centralnog prevremenog puberteta - stanja u kojem se znaci polne zrelosti javljaju pre osme godine kod devojčica i devet kod dečaka.
Deca koja već imaju genetsku predispoziciju za rani pubertet su posebno ugrožena, ističu autori studije. Aspartam se najčešće koristi u proizvodima kao što su dijetalna gazirana pića, žvakaće gume, lajt jogurti, ali se nalazi i u nekim pastama za zube, slatkišima i sirupima protiv kašlja.
Pored veštačkih zaslađivača, studija je ukazala i na uticaj „dodate“ količine šećera u ishrani – one koja prevazilazi prirodni udeo u hrani ili piću. Pomenuti su i prirodni zaslađivači, poput glicirizina iz sladića, koji su pokazali sličan efekat, posebno kod devojčica.
Sukraloza je, s druge strane, bila snažnije povezana sa prevremenim pubertetom kod dečaka.
Naučnici su analizirali prehrambene navike i uzorke urina 1.407 tinejdžera, od kojih je 481 pokazalo znake ranog puberteta. Podaci su predstavljeni na godišnjoj konferenciji Endokrinološkog društva (ENDO 2025) u San Francisku, a studija još nije objavljena u recenziranom naučnom časopisu.
Istraživači su objasnili kako zaslađivači verovatno utiču na mozak, tačnije na ćelije koje regulišu hormone puberteta, ili promenom sastava crevne mikroflore.
Iako su rezultati uznemirujući, naučnici upozoravaju da je ovo opservaciona studija – što znači da se ne može nedvosmisleno reći da su zaslađivači uzrok ranog puberteta, jer su u igri i drugi spoljni faktori, kao što su ishrana uopšte, gojaznost, stres ili genetsko nasleđe.
„Ova studija je među prvima koja povezuje moderne prehrambene navike, tačnije unos zaslađivača, sa ranim pubertetom i genetskim faktorima“, rekao je dr Jang Čing Čen, koautor studije.
On dodaje da to takođe ukazuje na razlike u efektima zaslađivača kod dečaka i devojčica, što dodatno komplikuje procenu individualnih zdravstvenih rizika.
Prethodna istraživanja su pokazala da rani pubertet može povećati rizik od depresije, dijabetesa tipa 2, moždanog udara, pa čak i kancera dojke kasnije u životu.
Američka studija iz 2023. godine pokazala je da devojčice koje su dobile menstruaciju pre 13. godine imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa i moždanog udara.
Studija objavljena u časopisu Lancet takođe je pokazala vezu između ranog puberteta i većeg rizika od kanceradojke.
Takođe, mnogi stručnjaci povezuju sve češću pojavu ranog puberteta sa epidemijom gojaznosti, budući da masne ćelije proizvode hormone koji mogu ubrzati hormonski razvoj.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







