Sindrom nervoznih creva više ne mora da vam kvari dan: Ova kombinacija ishrane doneće vam olakšanje

Najzad ćete umanjiti nadutost, gasove i bolove

23.06.2025. 16:12
  • Podeli:
shutterstock_2123824466 PMS menstruacija bol u stomaku stomak glava bolobi leto-684c1b6de0299.webp Foto: Shutterstock

Sindrom nervoznih creva (IBS) predstavlja svakodnevni izazov za veliki broj ljudi. Bolovi u stomaku, nadutost, gasovi, zatvor ili proliv često narušavaju kvalitet života obolelih.

I dok se različite dijete primenjuju u terapiji, nova istraživanja pokazuju da kombinacija dve poznate dijete može doneti značajno olakšanje.

Šta je Low FODMAP dijeta?

Low FODMAP dijeta već godinama važi za jednu od najefikasnijih kod sindroma nervoznih creva. Ova ishrana eliminiše određene vrste ugljenih hidrata koje naš digestivni sistem teško vari.

FODMAP je skraćenica za fermentabilne oligo-, di-, monosaharide i poliole - to su vrste šećera koje se zadržavaju u crevima, izazivajući nadimanje, bolove i druge neprijatnosti.

Namirnice koje se najčešće izbegavaju na ovoj dijeti su:

  • Mleko i mlečni proizvodi
  • Pšenica
  • Jabuke, kruške, breskve
  • Luk, beli luk, špargle
  • Pasulj, grašak, sočivo

Izbacivanjem ovih namirnica mnogi pacijenti beleže vidno poboljšanje stanja.

Mediteranska dijeta kao dodatna podrška

Uz low FODMAP dijetu, sve više stručnjaka preporučuje i mediteransku ishranu, koja se pokazala korisnom i za osobe sa nervoznim crevima.

Mada ova dijeta nije specijalno kreirana za gastroenterološke probleme, njen osnov oslanja se na prirodnu, svežu i balansiranu ishranu: maslinovo ulje, riba, povrće, orašasti plodovi i integralne žitarice čine njen temelj.

Pored poboljšanja digestivnih tegoba, pokazano je i da mediteranska dijeta:

  • Smanjuje rizik od bolesti srca
  • Stabilizuje šećer u krvi
  • Pomaže kod regulacije telesne težine
  • Povoljno deluje i na raspoloženje

Da li je moguća kombinacija ovih dijeta?

Na prvi pogled deluje teško spojiti low FODMAP i mediteransku dijetu, jer neke klasične mediteranske namirnice spadaju u grupu FODMAP. Ipak, pažljivim izborom moguće je kreirati meni koji je ukusan, zdrav i prilagođen osobama sa nervoznim crevima.

Namirnice koje su zajedničke i bezbedne za obe dijete uključuju:

  • Maslinovo ulje i masline
  • Ovas
  • Orasi i bademi (umereno)
  • Pomorandže
  • Ribu i piletinu
  • Zeleno lisnato povrće
  • Hleb od kiselog testa (sourdough)

Takva kombinacija može pružiti olakšanje simptoma i istovremeno unaprediti opšte zdravstveno stanje.

Posavetujte se sa stručnjakom

Pre nego što započnete bilo kakvu drastičnu promenu u ishrani, posebno ako imate sindrom nervoznih creva, konsultujte se sa gastroenterologom ili nutricionistom. Individualni pristup je ključ uspeha, piše Express.


 

 

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()