Ove bobice ne samo da imaju nivo antioksidanasa uporediv sa borovnicama, već su bogate i resveratrolom
Foto: ShutterstockNa tržištu se pojavila nova sorta crnog grožđa crvene unutrašnjosti koja bi mogla da promeni način na koji razmišljamo o zdravom načinu ishrane.
Njihova specifična boja potiče od visokog sadržaja antocijanina, moćnih antioksidanasa koji daju i borovnicama njihovu karakterističnu plavu boju i status superhrane.
Ove bobice ne samo da imaju nivo antioksidanasa uporediv sa borovnicama, već su bogate i resveratrolom – jedinjenjem poznatim po protivupalnom i kardioprotektivnom delovanju.
Grožđe crvene unutrašnjosti je potpuno prirodan hibrid između nekih od najboljih sorti stonog grožđa, koje tradicionalno imaju belo meso, i starih sorti sa crvenim mesom, koje su se ranije koristile isključivo za proizvodnju vina.
Resveratrol se često povezuje sa takozvanim „francuskim paradoksom“ – činjenicom da su Francuzi poznati po niskim stopama bolesti srca i pored ishrane bogate zasićenim mastima i vinom.
Nova crvena sorta grožđa dobila je upravo visoke koncentracije resveratrola zahvaljujući ukrštanju starih vinskih sorti sa sočnim, hrskavim stonim grožđem bez koštica.
Istraživanja Univerziteta u Mursiji u Španiji pokazala su da ovo grožđe sadrži tri puta više resveratrola od borovnica, uz slične nivoe drugih antioksidanasa. To ga čini izuzetnim saveznikom u borbi protiv oksidativnog stresa, upala i starenja.
Nutricionisti ističu da redovna konzumacija ovih bobica može doprineti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, jer pored antioksidativnih svojstava imaju i jedinstven metabolički efekat, piše Nova.
Iako sadrže prirodne voćne šećere, istraživanja su pokazala da se glukoza iz njih apsorbuje znatno sporije nego iz standardnih sorti, zahvaljujući fenolima koji menjaju način transporta šećera u crevima.
Ovo može imati veliki značaj za regulaciju telesne težine, insulinsku osetljivost i kontrolu šećera u krvi. Zanimljivo je da istraživanja pokazuju kako čak 70 odsto odraslih obraća pažnju na glikemijski indeks namirnica, a ova sorta grožđa prirodno se uklapa u takve zdrave prehrambene navike.
Naučnici ovaj celovit nutritivni paket nazivaju „food matrix“ – prirodna struktura namirnice u kojoj vlakna, antioksidansi i drugi nutrijenti deluju sinergijski, dajući mnogo veće zdravstvene koristi nego kada bi se posmatrali pojedinačno.
Konačno, polifenoli – posebno antocijanini zaslužni za crvenu boju mesa ovih bobica – u studijama pokazuju impresivne rezultate: ishrana bogata polifenolima može smanjiti rizik od bolesti srca i krvnih sudova i do 46 odsto.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







