Uvođenjem ove jednostavne navike smanjite rizik od moždanog udara

Male, ali dosledne promene u ishrani i načinu života mogu znatno smanjiti rizik od moždanog udara

04.08.2025. 15:53
  • Podeli:
shutterstock_2306863315 zdravlje hrana život ishrana zdrava hrana žena voće smutzi povrće imunitet nutricionista sok jabuka šejk kuhinja spremanje užina-68909a1ead33b.webp Foto: Shutterstock

Moždani udar jedan je od najčešćih uzroka smrti u većini zemalja sveta, a dobra vest je da se rizik od moždanog udara može znatno smanjiti promenom životnih navika.

Jedan od najvažnijih koraka u prevenciji jeste ograničavanje unosa natrijuma, jer ishrana bogata solju u direktnoj je vezi s visokim krvnim pritiskom – glavnim uzročnikom moždanog udara, piše portal Eating Well.

"Ključna poruka je da je prevencija moždanog udara u velikoj meri u našim rukama – kroz izbore u ishrani i načinu života, a smanjenje unosa natrijuma jeste jedna od najefikasnijih pojedinačnih promena koje možemo da uvedemo", ističe kardiolog dr Aron Fajngold.

On dodaje da većina ljudi unosi znatno više soli nego što je preporučeno, često i nesvesno. Problem nije samo u dodavanju soli prilikom kuvanja, već i u "skrivenom" natrijumu koji se nalazi u visokoprerađenim namirnicama.

Zašto je ishrana bogata natrijumom glavni faktor rizika?

"Ishrana bogata natrijumom može pogoršati povišen krvni pritisak i druge postojeće faktore rizika, čime se s vremenom znatno povećava verovatnoća razvoja moždanog udara", objašnjava kardiolog dr Leonard Pjanko. On dodaje:

"Smanjenjem unosa natrijuma možete sniziti krvni pritisak i samim tim smanjiti rizik od moždanog udara."

Zapravo, mehanizam je jednostavan: kada unosite u telo previše natrijuma, telo zadržava vodu kako bi ga razredilo, što povećava zapreminu i količinu krvi. Ta dodatna tečnost stvara veći pritisak na zidove krvnih sudova i tera srce da radi snažnije.

"Kada se to opterećenje srca i krvnih sudova nastavi tokom dužeg perioda, povećava se rizik od hemoragijskog (pucanje arterija) ili ishemijskog (začepljenje krvnih sudova) moždanog udara", dodaje dr Fajngold.

Kako smanjiti unos soli?

S obzirom na to da većina ljudi premašuje preporučeni dnevni unos od 2.300 miligrama natrijuma, stručnjaci preporučuju nekoliko jednostavnih koraka.

  • Čitajte deklaracije i birajte proizvode koji sadrže manje od 5% preporučene dnevne vrednosti natrijuma po porciji.
  • Kuvajte kod kuće što češće – tako imate potpunu kontrolu nad količinom soli.
  • Umesto soli, koristite sveže ili sušeno začinsko bilje.
  • Obratite pažnju na gotove soseve, prelive i industrijski prerađenu hranu – često su skriveni izvori natrijuma.
  • Birajte sveže ili zamrznuto povrće, jer konzerve često sadrže dodatnu so.
  • Ograničite konzumaciju ultraprerađene hrane poput suhomesnatih proizvoda, smrznutih pica, instant supa i grickalica.

Šta još možete učiniti?

Ograničavanje natrijuma je važan korak, ali postoje i druge efikasne strategije. Prema preporukama stručnjaka i portala Eating Well, posebno se ističu dve vrste ishrane:

  • DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – bazira se na voću, povrću, integralnim žitaricama i nemasnim mlečnim proizvodima. Dokazano snižava krvni pritisak.
  • Mediteranska ishrana – bogata zdravim mastima iz ribe i maslinovog ulja, takođe smanjuje rizik od moždanog udara. Ključni su nutrijenti poput kalijuma, vlakana i nezasićenih masti, koji pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, objašnjava nutricionistkinja Dena Goldman.

Važne životne navike

Osim promene ishrane, važno je usvojiti i druge zdrave navike.

Ograničite unos alkohola! Istraživanja pokazuju da umerena do visoka konzumacija alkohola (više od 7 pića nedeljno) znatno povećava rizik od moždanog udara. Preporuka je najviše dva pića dnevno za muškarce, jedno za žene.

Vežbajte redovno! Fizička aktivnost snižava krvni pritisak, rasterećuje srce i pomaže u održavanju zdrave telesne težine. Američka asocijacija za srce preporučuje najmanje 150 minuta umerenog ili 75 minuta intenzivnog vežbanja nedeljno. Čak i kratka šetnja je bolja od sedenja.

Održavajte zdravu težinu: Iako broj na vagi ima značaj, još je važnije očuvati metaboličko zdravlje. Studije pokazuju da rizik od moždanog udara više zavisi od prisustva stanja kao što su povišen pritisak i dijabetes tipa 2, nego od težine.

Zaključak

Male, ali dosledne promene u ishrani i načinu života mogu znatno smanjiti rizik od moždanog udara.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()