Stručnjak sa Harvarda otkrio je koje voće najviše škodi zdravlju creva
Foto: PixabayNa na samom dnu njegove liste našle su se prezrele banane. Iako ih mnogi smatraju zdravim izborom, zbog visokog nivoa šećera one mogu napraviti više štete nego koristi.
Prestižni stručnjak sa Harvarda, gastroenterolog dr Saurabh Sethi, ističe da iako je voće generalno zdravo, određene vrste mogu izazvati probavne smetnje. On napominje da "sve vrste voća nisu jednake" i sastavio je rang-listu od deset najčešće konzumiranih vrsta, od najgorih do najboljih po zdravlju creva.
Na dnu liste našle su se prezrele banane. Dr Sethi objašnjava da su one toliko bogate šećerom da su ih neki opisivali kao "čokoladice u žutoj kori".

Prezrele banane podižu nivo šećera u krvi i pružaju manje hrane korisnim bakterijama u crevima.
Dok se prezrele banane nalaze na "crnoj listi", blago zelene banane su ocenjene sa 5/10, jer imaju viši sadržaj vlakana koji su korisni za zdravlje srca, creva i metabolizma.
Na vrhu liste, prema Sethiju, su borovnice i nar, voće koje obiluje antioksidansima i imaju snažan efekat u borbi protiv slobodnih radikala i upala

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







