Vreme vašeg prvog obroka bitno je kao i hrana koju birate: Zašto je važan rani doručak?

Stručnjaci preporučuju i da doručkujete u roku od sat vremena posle buđenja

04.10.2025. 07:15
  • Podeli:
omlet, kajgana, jaja, hrana, jedenje, hranjenje, doručak - profimedia-6683caad69eae.webp Foto: Profimedia

Jedite uravnotežen doručak u roku od sat vremena nakon buđenja, glavni je savet za stabilan izvor energije u toku dana.

Naime, vreme vašeg prvog obroka je jednako važno kao i hrana koju birate. Rani doručak, na primer, podržava prirodne cirkadijalne ritmove vašeg tela i ubrzava vaš metabolizam.

“Preporučujem da doručkujete u roku od sat vremena nakon buđenja”, kaže nutricionistkinja Adaure Nosiri.

Studije pokazuju da ljudi koji doručkuju do 8.30 ujutru imaju niži nivo šećera u krvi i insulina. Idealno bi bilo da izaberete obrok bogat proteinima, zdravim mastima i vlaknima.

Nutricionistkinja Nikol Branč dodaje: “Uspostavljanje dosledne jutarnje rutine čini mnogo verovatnijim da ćete se dugoročno pridržavati svoje rutine vežbanja.”

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()