Zašto su šljive toliko zdrave: Najbolje ih je jesti svakodnevno, a posebno ako imate ovu bolest

Konzumiranje šljiva svaki dan može da doprinese brojnim benefitima po zdravlje

21.08.2024. 20:30
  • Podeli:
šljive pixabay-64d78aee907f0.webp Foto: Pixabay

Šljiva je voće koje sadrži vitamin C, vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezijum, gvožđe, kalcijum.

Krvni pritisak i zdravlje srca

Sprečiće koagulaciju trombocita koja dovodi do ateroskleroze i drugih bolesti srca.

Nizak glikemijski indeks

Smanjićete rizik od dijabetesa tipa 2. Konzumiranje šljive može da smanji nivo glukoze u krvi, zbog sastojka lutein. Flavonoidi u šljivama će da smanje rizik od otpornosti na insulin.

Pomaže probavi

Niskokalorično voće prvi je izbor kod konstipacije, tj.zatvora.

Foto: Pixabay

Uticaće na gustoću kostiju

Ako budete konzumirali oko 100 grama suvih šljiva na dan u periodu od tri meseca možete značajno da povećate markeri u krvi. Ovi markeri su pokazatelj povećanja gustoće kostiju.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()