Đumbir je veoma ukusan kao začin pa se koristi u razne svrhe
Foto: PixabayĐumbir šot je napitak od ceđenog ili narendanog korena đumbira sa sokom svežeg limuna ili pomorandže. Često se kombinuje sa kurkumom, medom, crnim biberom ili cveklom.
Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu od 100 - 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podseća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvetovi su bele, žute ili roza boje, zavisno od vrste. Aroma korenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svež.
Sadrži 1-2% eteričnog ulja koje se sastoji od oko 60% zingiberena izingerola, zatim kamfena, felandreana, cineola, borneola, citrala i seskviterpena.
Đumbir je veoma ukusan kao začin pa se koristi u razne svrhe, najčešće kao dodatak jelima i napitcima.
Korišćenje đumbira u ishrani pruža sledeće benefite:
Vrlo retko se javlja alergija na đumbir, pa ga osobe koje imaju istu ne smeju koristiti. Iako je dobro poznat njegov blagotvoran uticaj na varenje i gastroinstestinalne tegobe, ako se konzumira u velikim količinama kod pojedinih osoba može izazvati gorušicu. Takođe, pacijenti koji su na antikoagulantnoj terapiji (za razređivanje krvi, npr. Varfarin) ne bi trebalo da ga konzumiraju, jer je pokazano da đumbir dodatno usporava zgrušavanje krvi, pa se mogu javiti modrice i krvarenja.

U cilju ublažavanja specifičnog i vrlo intenzivnog ukusa đumbira u šot se dodaje med, sirup od agave ili voćni sokovi što u malim količinama nije od značaja, ali svakodnevan unos veće količine šota dodatno povećava kalorijski unos i nivo šećera u krvi.
Iz svega navedenog jasan je zaključak da đumbir šot ima mnogo benefita po zdravlje ljudi i da bi ga trebalo uvrstiti u dnevnu rutinu, ali je ključ u umerenosti, prenosi Stetoskop.
50 gr svežeg đumbira
1 sveže ceđeni limun
1-2 kašicice meda (po ukusu)
¼ kašicice kurkume
Prstohvat crnog bibera (ako koristite kurkumu)
100 ml vode ili soka od narandže
Iseckajte svež đumbir (ili ga narendajte) i blendirajte sa malo vode ili soka od pomoranže.
Procedite dobijeni sok kroz cediljku ili gazu.
Dodajte sveže ceđeni limunov sok i med.
(Opcionalno) Ubacite malo kurkume i prstohvat crnog bibera.
Promešajte i sipajte u male flašice ili čašice.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







