Samo par kapi je dovoljno
Foto: ShutterstockJod je poznat kao antiseptik u medicini, ima široku primenu i u baštovanstvu. Iskusni baštovani ga koriste za zaštitu biljaka od gljivica, bakterija i truleži. Evo kako možete da ga primenite tokom sezone, od proleća do jeseni.
Napravite rastvor od 9 litara vode, 1 litra surutke i 2 ml joda (5%). Prskajte biljke 12–14 dana nakon sadnje, a zatim na svakih 10–12 dana. Ako se pojave prve promene na lišću, pojačajte prskanje na svakih 5 dana.
Za krastavce, tikvice i bundeve, pomešajte 9 l vode, 1 l surutke i 1 ml joda. Prskajte svakih 5–7 dana ako primetite simptome, a preventivno na 10–12 dana.
Za druge biljke pogođene pepelnicom, koristite jači rastvor: 5 ml joda na 10 l vode.

Pomešajte 10 litara vode sa 1 ml joda (za krastavce) ili 5 ml (za tikvice). Sipajte po 1 litar rastvora na svaki koren biljke.
Kupus zalivajte rastvorom od 10 l vode i 2 ml joda – po 1 l po biljci. Jagode tretirajte rastvorom 10 l vode + 1 ml joda, 5–7 dana pre cvetanja (dva puta ako možete).
Zaštitite jabuke od truleži prskanjem rastvorom 10 l vode + 10 ml joda, 10 dana pre berbe. Grožđe tretirajte sa 8 ml joda na 10 l vode, ali ne prskajte u poslednjih 10 dana pred branje.
Razblažite 1 kap joda u 1 l destilovane vode. Umočite gazu ili krpu, umotajte seme i ostavite 6–8 sati. Nakon toga osušite seme i posejte.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







