Originalni recept za ledene kocke: Starinska poslastica koja se topi u ustima

Ledene kocke su kolač koji vole sve generacije, a mi vam donosimo najbolji recept za ovu poslasticu

26.04.2025. 14:15
  • Podeli:
shutterstock_2126905820 ledene kocke-680cb3a7b105f.webp Foto: Shutterstock

Ledene kocke su uvek dobrodošle na našim trpezama, a njihova priprema nije toliko teška kao što se možda na prvi pogled čini. Recept za ledene kocke je jednostavan i možete odmah da se upustite u njihovu pripremu.

Sastojci: 

Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike kakao praha
  • 2 kašike ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

Za preliv:

  • 300 ml vode
  • 250 g šećera

Za prvi fil:

  • 800 ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 kašika gustina
  • 10 kašika šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 250 g putera
  • 3 kašike šećera u prahu

Za drugi fil:

  • 800 ml mleka
  • 12 kašika brašna
  • 12 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 250 g putera
  • 3 kašike šećera u prahu

 

Za glazuru:

  • 160 g čokolade za kuvanje
  • 8 kašika ulja (malo više ukoliko želite mekšu glazuru)

Priprema:

U činiji umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje i na kraju brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Kada se svi sastojci sjedine, izlijte u pleh i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada bude gotov, ostavite da se kora malo prohladi, pa prelijte sa mešavinom vode i šećera koje ste blago ugrejali.

U malo mleka razmutite puding i gustin, a ostatak stavite da se kuva sa šećerom dve dok mleko ne provri. Kada mleko provri, ubacite puding i gustin i mešajte dok se ne skuva. Kada bude gotov, ostavite da se puding ohladi, pa kada se to desi, dodajte prethodno umućeni puter sa tri kašike šećera u prahu. Mutite sve dok fil ne postane kremast pa premažite preko prelivene kore.

200 ml mleka pomešajte sa brašnom, a ostatak stavite da se greje sa šećerom do tačke vrenja, a kada se to desi, sipajte smesu sa brašnom i skuvajte kao puding i ohladite.

Kada se smesa ohladi, sjedinite sa prethodno umućenim puterom sa šećerom u prahu.

Istopite čokoladu sa uljem na tihoj vatri ili na pari, sačekajte par minuta da se malo ohladi pa prelijte preko kolača. Stavite u frižider da se lepo ohladi, najbolje da ledene kocke spremite dan pre nego što planirate da ih poslužite.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()