Posni kolač koji osvaja ukusom: Malina praline u beloj veganskoj čokoladi

Ako ste tražili desert koji je istovremeno efektan, ukusan i potpuno posan, elegantne tartufi kuglice sa malinama su pun pogodak

24.11.2025. 11:24
  • Podeli:
shutterstock_2221090009 kuglice sa malinama kolač sitni kolači-692423be982d3.webp Foto: Shutterstock

Inspirisane su popularnim "truffle" kuglicama (pralinama), sa spoljnim slojem nalik beloj čokoladi i divno sočnim crvenim punjenjem koje podseća na maline i "red velvet" teksturu.

Odlične su za svečane trpeze, post, rođendane ili samo kao mali slatki luksuz uz kafu.

Sastojci (oko 18-20 kuglica):

Za punjenje:

  • 200 g posnog mlevenog keksa,
  • 120 g mlevenih badema ili oraha,
  • 150 g smrznutih ili svežih malina,
  • 3 kašike šećera u prahu,
  • 2 kašike kokosovog ulja (otopljenog),
  • 1-2 kašičice limunovog soka,
  • Par kapi crvene boje za kolače (posne, biljne) - opciono, samo za intenzivniji efekat;

Za belu glazuru (posnu):

  • 200 g veganske bele čokolade,
  • (obavezno proveriti deklaraciju - treba da piše "vegan" ili "dairy-free"),
  • 1 kašika kokosovog ulja;

Za dekoraciju:

  • Malo mlevenih malina (lišće sušenih malina ili sitno samleveno suvo voće).

Priprema:

1. Napravite punjenje

Maline kratko zagrejte u šerpici dok ne puste sok. Pasirajte, pa po želji procedite semenkice.U činiji pomešajte mleveni keks, bademe/orahe, šećer i kokosovo ulje.

Dodajte malinasti pire i limunov sok. Po potrebi dodajte još keksa ili par kapi vode, da dobijete čvrstu, formabilnu smesu.

Ako želite jaču crvenu boju - dodajte par kapi biljnog prehrambenog bojila. Oblikujte kuglice i stavite ih 15 minuta u frižider da se stegnu.

2. Priprema glazure

Vegansku belu čokoladu otopite na pari sa kokosovim uljem, mešajući konstantno da bude glatka. Kuglice zaronite u glazuru, izvadite viljuškom i ostavite na pleh obložen papirom za pečenje.

3. Dekoracija

Dok je čokolada još mekana, pospite vrh malo mlevenim suvim malinama da dobijete efekat kao na slici.

4. Hlađenje

Kuglice držite u frižideru najmanje 30 minuta pre serviranja. Dobijate potpuno posni, vizuelno atraktivan desert koji izgleda kao da je došao iz profesionalne poslastičarnice.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()