Zdravlje creva: Da li su za dobru probavu bolja vlakna ili fermentisani proizvodi?

Česta dilema kada je u pitanju probava

16.07.2025. 09:30
  • Podeli:
veganska hrana, proteini, vlakna, povrće, jogurt - profimedia-0419934049-687754f0c2988.webp Foto: Profimedia

Ako pokušavate da poboljšate zdravlje svojih creva, verovatno ste već naišli na savete koji uključuju ishranu bogatu vlaknima i probioticima. Iako ne volimo da suprotstavljamo zdravu hranu jednu drugoj, jedno pitanje koje se često postavlja je da li su za zdrava creva važnija vlakna ili fermentisana hrana?

Prema rečima dr Vinsenta Pedrea, sertifikovanog interniste i autora knjige „Protokol GutSMART“, odgovor nije tako jednostavan, ali postoje zanimljivi uvidi.

Koja je razlika?

Vlakna su vrsta složenih ugljenih hidrata koji se nalaze isključivo u biljkama i koje telo ne vari. Zato pomažu kod sitosti, varenja, ravnoteže šećera u krvi i održavanja zdrave ravnoteže mikroorganizama u crevima, piše Index.hr.

Hrana bogata vlaknima uključuje heljdu, ječam, kelj, brokoli, sočivo i mnoge druge.

S druge strane, fermentisana hrana nastaje procesom fermentacije, gde kvasac i bakterije razgrađuju prirodne šećere u hrani. Rezultat je hrana bogata probioticima. Ova grupa uključuje kombuhu, kimči, kiseli kupus, miso pastu i jogurt.

Dakle, vlakna hrane dobre bakterije u crevima, dok fermentisana hrana povećava njihov broj. Obe grupe su neophodne za zdravo varenje i ne možemo reći da je jedna važnija od druge. Međutim, ako tek počinjete da brinete o zdravlju creva, možda je bolje da počnete sa fermentisanim proizvodima, pa tek onda povećate unos vlakana.

Šta kaže nauka?

Za Mind Body Green, dr Pedre pominje studiju u kojoj su istraživači uporedili ljude koji su jeli pet do osam porcija vlakana dnevno sa onima koji su jeli šest šoljica fermentisane hrane. Rezultat? Fermentisana grupa je imala veću raznolikost crevnih mikroba i 19 markera upale je smanjeno.

Grupa koja je jela više vlakana takođe je imala pozitivne rezultate na imuni odgovor i funkciju mikrobioma, ali je fermentisana hrana imala jači efekat na smanjenje upale.

Drugim rečima, možda je mudro prvo „smiriti“ creva fermentisanom hranom, a tek onda ih hraniti vlaknima.

Dr Pedre takođe dodaje da mu se ne sviđa što su vlakna i fermentisana hrana bile „suprotstavljene“ u ovoj studiji, bez neutralne kontrolne grupe.

„Ne mislim da je stvar u izboru jednog ili drugog – prava korist dolazi od njihovog kombinovanja.“

Šta je bolje za zdravlje creva?

Koje su najbolje namirnice za zdravlje creva? I dalje toplo preporučujemo i vlakna i fermentisanu hranu. 

Oba elementa su potrebna za optimalno zdravlje varenja, ali ako imate problema sa crevima ili upalu, počnite sa fermentisanom hranom.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()